Nagyvilág europoli

Uniós pénzek: még mindig Magyarország térfelén pattog a labda

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Továbbra is Magyarország térfelén pattog a labda, a magyar kormánynak kell lépéseket tenni az uniós források ügyében, írja a hvg.hu. A lap tudósítása szerint Johannes Hahn költségvetésért és Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos arról beszélt az EP-képviselők előtt, hogy az Európai Bizottság érvényt akar szerezni a feltételességi/jogállamisági rendeletnek, mert erre hatalmazták fel a tagállamok.

Hahn jelezte, hogy vannak fejlemények a magyar vállalások tekintetében, említette az Integritás Hatóságot, de más előrelépésről nem tudott beszámolni a biztos. 

A lap emlékeztet: a korrupcióellenes keretrendszer hiányosságai miatt hazánk nem jut hozzá a hétéves költségvetésből 6,3 milliárd euróhoz és a teljes helyreállítási alaphoz, amelynek összege több mint 10 milliárd euró. Az igazságszolgáltatás függetlensége az egész hétéves költségvetést blokkolja, míg az akadémiai szabadság megsértése, a menekültekkel való bánásmód és az LMBTQI-közösség hátrányos megkülönböztetése további 2,5 milliárd eurót tesz elérhetetlenné.

A tájékoztatón a biztosok cáfolták, hogy közel lenne a 13 milliárd euró felszabadításáról szóló megállapodás Magyarország számára, elmondásuk szerint a magyar válasz beérkezésétől függ, hogy mikor folytatódhat ez az eljárást.

Schmit ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „a cél sohasem Magyarország megbüntetése volt, hanem az EU pénzügyi érdekeinek védelme”.Hahn pedig utalt azokra a feltételezésekre, amelyek szerint Magyarország csak akkor járul hozzá Ukrajna további finanszírozásához, ha hozzájut a forrásokhoz. Ezzel kapcsolatban leszögezte:

Nem lehet bennünket zsarolni, lehet, hogy kicsit bonyolultabbá teszik a életünket, de akkor olyan megoldás születik, amelyik 26 tagállamot ölel fel.

A magyar vállalások teljesítéséről december 15-ig kell egy jelentést készítenie az Európai Bizottságnak.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik