Nagyvilág europoli

A luxemburgi miniszterelnök szerint Orbán azért gáncsolja Ukrajna támogatását, mert a befagyasztott uniós pénzeket akarja feloldani

Ludovic MARIN / AFP
Ludovic MARIN / AFP

Nem szabad hagyni Magyarországnak, hogy keresztbe tegyen az uniós döntéshozatalnak, és meghiúsítsa az Ukrajnának szánt, újabb pénzügyi támogatást  – jelentette ki Xavier Bettel. A luxemburgi miniszterelnök az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozójának pénteki programja előtt arról beszélt, hogy Magyarország a befagyasztott uniós pénzek feloldására használhatja a nyomásgyakorlást.

Olyat nem lehet mondani, hogy ha pénzt akartok küldeni Ukrajnának, akkor nekünk is adjatok pénzt. Nem szabad Orbán túszaivá válnunk, de biztos vagyok benne, hogy erre találunk megoldást

– mondta Bettel.

Még idén júniusban kezdeményezte az Európai Bizottság a 2021–2027 közötti pénzügyi keret, vagyis az uniós közös költségvetés felülvizsgálatát. Brüsszel további 100 milliárd eurót kért a következő négy évre, mivel az ukrajnai háború, valamint a magas kamatkörnyezet miatt plusz a tervezett felett alakulnak a kiadások. Viszont öt ország, köztük Magyarország erősen fúrta a javaslatot, így csütörtökön nem is ment át a csúcstalálkozón.

Orbán Viktor ma reggel Brüsszelből adott interjút a Kossuth Rádiónak. Kifejtette, hogy az unió Ukrajna-stratégiája megbukott, mivel az ukránok a fronton nem fognak győzni, és Putyin sem megy sehová. Orbán szerint ilyenkor meg kell állni, és B-tervet kell kidolgozni.

Az elmúlt hetekben felvetődött, hogy Magyarország hosszú politikai vita után megkaphatja az Európai Uniótól a neki járó pénzek egy részét:

Kapcsolódó
Simán lehet, hogy csak jövőre érnek ide az uniós pénzek
Valóban feloldhatják az egyik nagy csomagot a befagyasztott pénzekből, de így is előfordulhat, hogy csak jövőre fognak fizetni. Így állnak most a pénzügyeink.

(Reuters)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik