Nagyvilág

Méhlepényt csempészett a poggyászában egy nő Kínában

THIBAUD MORITZ / AFP
THIBAUD MORITZ / AFP

Furcsa tárgyra lettek figyelmesek a kínai Csingtao repterén a biztonsági emberek az egyik bőröndben, kiderült, hogy egy női utas emberi méhlepényt próbált a poggyászában becsempészni Kínába. Az Asia Wire információi szerint a csomag átvilágítása során egy szigetelőanyagba csavart műanyag táskát fedeztek fel a szkennerrel, majd a tárgy megvizsgálása során derült ki, hogy a majdnem egy kilós csomagban egy emberi méhlepény van.

A csomag tulajdonosát, egy nőt kiemelték a sorból, személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, ahogy azt sem, honnan érkezett Kínába, és hogy letartóztatták-e. A placenta minden más emberi származékhoz hasonlóan nem szállítható engedély nélkül Kínában, szigorú előírások vonatkoznak a szállításukra.

Kínában a méhlepény felhasználásának komoly hagyománya van az orvoslásban, évezredek óta gyógyszeralapanyagként használják. A placenta elfogyasztásának az ősi kínai orvoslás potencia- és termékenységnövelő hatást tulajdonít, de többek közt a TBC-kezelések során is használják. Bár a méhlepényt a kórházakban biológiai hulladékként kezelik, elfogyasztása egyre elterjedtebb annak ellenére, hogy jelenleg semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá a pozitív élettani hatását. Kínában 2005 óta tilos a szervkereskedelem, emiatt a feketepiacon azóta felélénkült a placenták adásvétele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik