Nagyvilág

Ficoék kíméletlenül leszámoltak az ellenük nyomozó magyar rendőrfőkapitánnyal

Petr David Josek / MTI / AP
Petr David Josek / MTI / AP

Interjút adott Hamran István, Szlovákia magyar származású távozó rendőrfőkapitánya a Dennikn.sk-nak, akit a választások után azonnal leváltottak a győztes kormánykoalíció tagjai, úgy, hogy még a kollégáitól sem tudott elbúcsúzni. Korábban nem volt példa arra, hogy – amint Hamran fogalmazott – ilyen módon alázta volna meg a belügyminiszter az országos főkapitányt.

Hamranék az elmúlt pár évben szisztematikus munkával göngyölték fel a politikai elit alvilági kapcsolatait, és Robert Fico most (újra) megválasztott miniszterelnök is csak úgy úszta meg a büntetőeljárást és a vizsgálati fogságot, hogy a parlament nem függesztette fel a mentelmi jogát.

Ficoék visszatérésével Hamrant és munkatársait elérte a bosszú. Hamran Istvánt a maradék két munkanapjára Poprádra helyezték volna át. Elmondása szerint fontolgatta, hogy letölti ott a maradék két munkanapját, de végül másképp döntött, nem akart sem attrakcióvá válni, sem a rendőri szakmát becsmérelni. 25 évnyi szolgálat után lépett ki a testületből, és kérte a nyugdíjazását.

A volt rendőrfőnök a szlovákiai választás kapcsán elmondta, hogy nem érzi igazságtalanságnak, de elszomorítja, hogy olyan emberek kerülnek most pozícióba, akik ellen eljárás folyik. Véleménye szerint az emberek nem tudták összekapcsolni ezt a két dolgot, ráadásul a választási kampány rendkívül mocskos volt.

Azok az emberek, akik hatalomra jutottak, jó rétorok, ellentétben azokkal, akiknek kommunikálniuk kellett volna, és nem kommunikálták a fontos témákat

– mondta a volt rendőrfőkapitány, aki szerint a rendőrség lelkiismeretesen végezte a munkáját, a parlamenti választás eredményéért pedig nem ők felelnek. Azt ugyanis a korábbi koalíció veszítette el. Véleménye szerint egyébként a politikusok nem tanultak a hibáikból.

Hamran szerint Robert Fico folyamatos támadásai kényszerítették arra, hogy megvédje a beosztottjait, ezért bizonyos mértékig politikai kérdésekben is megszólalt, miközben ez a koalíciós politikusok dolga lett volna. „Én nem politikai témákban szólaltam meg, én a nyomozókkal szembeni politikai támadásokat kommunikáltam. Ebbe azért álltam bele, mert nem tetszett, hogy a nyomozók nem tudtak méltósággal védekezni, becsmérelték és fenyegették őket” – magyarázta Hamran a szlovák lapnak.

Hamran István nem készül politikai szerepvállalásra, bár sok ilyen jellegű megkeresést kap. Egyelőre azonban nem lát olyan vezetőt, aki 110 százalékig meggyőzné arról, lépjen be a politikába. „Ódor Lajos (az előző, ügyvezető szlovákiai miniszterelnök, aki szintén magyar nemzetiségű – a szerk.) meg tudna erről győzni. Tisztelem őt és tetszik az, ahogyan kommunikál, én teljesen más vagyok, dinamikusabb, élesebb, bonyolultabb a természetem” – mondta Hamran, aki szerint Ódor Lajos kommunikációja nyugalmat hozott a szlovák társadalomba.

Hamran Istvánt megkérdezték Ficoék pár nappal ezelőtti határellenőrző akciójáról, amikor is hatalmas erőket vezényeltek a magyar határra a migránsok miatt. „Előre lehetett tudni, hogy eredménytelen lesz. Az eredetileg 19 órától 14 óráig tervezett ellenőrzést jóval korábban befejezték, mivel nincs rá elég embere a rendőrségnek. Ráadásul egyetlen illegális bevándorlót sem tartóztattak fel. Ez az akció csak arra szolgált, hogy elvonják a figyelmet arról, hogy képtelenek teljesíteni azt, amit a választási kampány során ígértek” – fogalmazott Havran István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik