Nagyvilág

Fico erődemonstrációt tartott a szlovák-magyar határon

Omar Havana / MTI / AP
Omar Havana / MTI / AP

Hétfő este, a szlovákiai lapok szerint „sajtótájékoztatónak tűnő erődemonstrációt” tartott Robert Fico nemrég megválasztott szlovák miniszterelnök rajkai határátkelőnél, ahova még vízágyút is beállítottak, hogy „megállítsák a Magyarországról érkező migránsokat”.

Robert Fico szerint képesek megállítani a menekülteket a szlovák–magyar határon, beleértve a zöld határt is. Mától a rendőrség – a hadsereg segítségével – ugyanis a zöld határt is ellenőrzi.

„Feltérképeztük, hogy a határ melyik részén fordul elő leggyakrabban az illegális határátlépés, ezért a legfontosabb technikát ezeken a szakaszokon összpontosítjuk” – mondta Fico a parameter.sk tudósítása szerint.

A kormány a cseh rendőrségtől kapott hőkamerás autókat, Fico szerint ezekkel több kilométerről látni lehet az érkező menekülteket. A berendezések számáról azonban nem beszélt, ahogy arról sem, hogy hány rendőrt és katonát fognak a magyar határhoz vezényelni.

A politikus az elrettentésben bízik. „Az illegális embercsempészet szervezői észre fogják venni ezt, és látják majd, hogy néhány órán belül képesek vagyunk bárhol megvédeni a határt” – jelentette ki Fico, aki Magyarországra toloncolná vissza a menekülteket, de erről egyelőre nem sikerül megegyeznie a magyar féllel.

Közben az MTI információi szerint kedd délutánra a szlovák rendőrség befejezte az előző este elindított demonstratív akcióját. Az eredetileg határidő nélkül meghirdetett, és végül rövidre szabott akcióról Matús Sutaj Estok belügyminiszter azt mondta,

sikerült egyértelműen az illegális migránsok tudtára hozni, hogy megváltozott a szlovák migrációs politika.

Hozzátette, hogy a rendőrség készen áll arra, hogy bármikor ismét jelentős rendőri erőt vezényeljen ki a zöldhatár ellenőrzésére.

A magyar zöldhatár teljes szakaszán végrehajtott mostani rendőrségi akcióban több száz, különleges műszaki eszközökkel – drónokkal és éjjellátó készülékekkel is felszerelt – rendőr és katona vett részt. A belügyi tárca közlése szerint az egyéjszakás műveletben ugyan nem fogtak illegális bevándorlókat, de sikerült elriasztaniuk tervüktől a határ illegális átlépésére készülő két csoportot. A belügyminisztérium adatai szerint az idén jelentősen megnőtt az országba bejutó illegális bevándorlók száma. Míg tavaly ötezer illegális bevándorló jutott be, számuk az idén már most meghaladta a 46 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik