Nagyvilág

Vucic váratlanul bemondta a Budapest–Belgrád vasútvonal befejezési dátumát

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Budapest–Belgrád vasútvonal: a szerb elnök váratlanul elárulta, mikor fejezhetik be a magyarok a beruházást

Aleksandar Vucic átadta Szerbia csúcsmodern főpályaudvarát. A szerb elnök az ünnepi beszédében meglepetésszerűen a Budapest–Belgrád vasútvonal építésének fontos részleteit is elárulta – írta a Vg.hu.

A Prokop állomás ünnepélyes átadásán a szerb elnök nemcsak önmagában a pályaudvarról beszélt, hanem annak jelentőségéről is. Ismertette, hogy a szerbek jelenleg is dolgoznak a mintegy 108 kilométer hosszúságú Újvidék–Szabadka vonalon, ahol akár 200 kilométer per óra sebességgel is haladhatnak majd a vonatok.

Ezt a részt 2024 decemberéig fejezik be, akkortól Szabadkáig 1 óra 15 percre rövidül a menetidő. De azt is bejelentette, hogy a Vajdaság más részein is újra kell építeni a vasutat.

A beszédben ekkor következett a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása szempontjából érdekes kitekintés.

Vucic ugyanis azt mondja, hogy a 2024 legvégén lezáruló Újvidék–Szabadka vonalhoz képest egy, de legkésőbb másfél évvel, vagyis 2026 nyaráig „a magyar barátaink be fogják fejezni a saját vasúti szakaszukat Budapestig”. Ez tehát azt jelenti, hogy a Budapest–Belgrád magyar szakasza, a 150-es vonal teljes felújítása addigra véget érhet, és a két főváros közötti menetidő 2 óra 40 percre csökkenhet. És ez még nem minden, mert Vucic arról is beszél, hogy addigra a Budapest–Bécs vonatút csak 2 órát vesz majd igénybe, vagyis Belgrádból az osztrák fővárosba 5 óránál kevesebb időbe telne eljutni kötött pályán.

A Budapest–Belgrád vasútvonal magyar szakaszának befejezését 2025-re prognosztizálják. Ezzel nagyrészt összecseng a szerb elnök közlendője, ugyanakkor a végső dátumot már esetlegesen kitolta 2026 feléig.

Ahhoz képest, hogy a nyilvánosság egy részében egy ideje masszívan tartja magát a projekt ellehetetlenülésének híre, az elmúlt hetekben több hivatalos, pozitív megerősítés is érkezett a fejlesztés fontosságáról. Először a szaktárca cáfolta, hogy leállt volna a beruházás, csütörtökön pedig Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője Csengődről közölt videót a kivitelezésről. Ebben kijelentette, hogy „a Budapest–Belgrád vasútvonal építése a tervezett ütem szerint halad”. Az állomás közelében jelenleg is gőzerővel zajlik az építkezés: már mindkét sínpárt lefektették, elkészült a gyalogosok számára a sínek alatti átjáró, a zajvédő falak oszlopait is telepítették, illetve állnak a felsővezeték oszlopai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik