Nagyvilág

A szlovák parlament új alelnöke egy magyarellenes felkelés szervezőjének szobrát tette ki az új irodájába

Ľuboš Blaha a parlament új alelnöke eltávolította irodájából az uniós zászlót és Zuzana Čaputová államfő portréját, a köztársasági elnök fotóját egy Che Guevaráról készült képre, az uniós zászlót pedig szlovák lobogóra cserélte – írja az Új SZó. A politikus az átrendezést őszi nagytakarításnak nevezte:

A 444 cikke szerint a fenti videón az is látszik, hogy a politikus a könyvespolcon elhelyezte Ľudovít Štúr: Slovanstvo a svet budúcnosti (szabad fordításban: A szlávság és jövő világa) című könyvét, valamint a szerző egy szobrát is. „Štúrró a 19. századi szlovákság ikonikus alakja, a szlovák nemzeti mozgalom vezetője volt. Számunkra azért is emlékezetes lehet az alakja, mert az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a császár oldalára állt, a magyarok ellen harcoló szlovák önkénteseket toborzott, sőt, egy rövid életű magyarellenes felkelést is szervezett. A szlovákiai Párkány települést (Esztergomnál, a Duna túloldalán) róla nevezte el az akkori csehszlovák kormány 1948-ban Štúrovónak” – írja a 444.

Az Új Szó szerint a videó hatására a kereszténydemokrata jobbközép párt, a KDH aláírásgyűjtésbe kezdett Ľuboš Blaha visszahívása érdekében.

Szlovákiában nemrég Robert Fico pártja, a Smer nyerte az előrehozott választástOrbán Viktor pedig az elsők között gratulált neki.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik