Nagyvilág

Halálos áldozata is van a Ciaránnak Franciaországban, pénteken Magyarországot is eléri a vihar

MATTHIAS BEIN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MATTHIAS BEIN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Egy ember meghalt, többen megsérültek csütörtökre virradóra, miután a rekorderejű széllel érkező, Ciarán nevű vihar elérte Franciaország északnyugati részét – írja az MTI.

Egy teherautósofőr meghalt az ország északi részén található Aisne megyében, mert egy fa rádőlt a járművére, 16 ember pedig megsérült, köztük hét tűzoltó – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter. A tájékoztatás szerint 1,2 millió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, ebből csaknem 800 ezer Bretagne-ban, 315 ezer pedig Normandiában található. Az éjszaka folyamán Bretagne-ban a szél sebessége megközelítette az óránkénti 200 kilométert, és az ország száz megyéjéből 23-ban rendelt el csütörtökön másodfokú, narancsszínű riasztást a meteorológiai szolgálat. A nagyon erős széllökések veszélye a La Manche-csatornára és a breton partszakaszra összpontosult, de a viharos erejű szél Párizsban is éreztette hatását.

(Photo by DAMIEN MEYER / AFP)

Az ország északnyugati részén fennakadások voltak a közlekedésben, és a közúti közlekedést az Atlanti-óceán partján fekvő Finistere megyében teljesen betiltották a hatóságok. Jelentősek voltak a késések a regionális vasúti és légi közlekedésben, míg a párizsi elővárosokban elővigyázatosságból nem indultak el a vonatok csütörtökön.

(Photo by ANP MAG / ANP via AFP)

A Ciarán miatt Olaszország észak-keleti részén a legmagasabb fokú riasztás lépett életbe – írja az MTI. Vörös színű készültség van érvényben Veneto és Friuli Venezia Giulia olasz tartományban a rendkívül erős szél és a heves esők miatt, Liguria tengerpartján pedig 5 méternél is magasabb hullámokra számítanak egészen szombatig.

Az airportal.hu arról ír, hogy november 2-án, csütörtökön vonul át Hollandia felett a száz kilométer per órásnál is erősebb széllökésekkel érkező Ciarán viharciklon, emiatt tömeges járattörléseket jelentett be a KLM, ami három érkező és induló budapesti járatot is érint.

Az Időkép cikke szerint a Ciarán hidegfrontja holnap minket is elér, igaz már jóval szelídebb formában. 60-70 km/órás széllökések így is többfelé lehetnek az országban.

A front átvonulását csapadék is kíséri, ami intenzív eső, záporok formájában fog érkezni, sőt a front mentén ismét kialakulhatnak zivatarok. Zivatarokban helyenként felhőszakadás, kisméretű jég, valamint 90 km/órát elérő széllökések is előfordulhatnak, erre legnagyobb esély délnyugaton van. Legkisebb eséllyel pedig északkeleten dörrenhet meg az ég.

Kapcsolódó
Már látszik, mikor érkezik az igazi ősz
Szeles és rendkívül változékony napok után úgy tűnik, egy markáns hidegfront végre elhozza novembert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik