Nagyvilág

Az USA, Kína és az EU közösen figyelmeztet az AI katasztrofális veszélyeire

TOBY MELVILLE / POOL / AFP
TOBY MELVILLE / POOL / AFP
Összesen 28 ország írta alá a nemzetközi nyilatkozatot.

A mesterséges intelligencia okozta biztonsági kockázatokról rendeztek konferenciát az Egyesült Királyságban, ahol nemcsak Elon Muskkal lehetett szelfizni, de tető alá hoztak egy közös, nemzetközi fogadkozást arra vonatkozóan, hogy ezzel a kérdéssel sürgősen kezdeni kell valamit. Az úgynevezett Bletchley-nyilatkozatot összesen 28 ország írta alá, köztük olyan nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok, Kína, az EU, illetve a rendezvénynek otthont adó Egyesült Királyság.

Az AI-modellek legfigyelemreméltóbb képességeiből komoly, sőt katasztrofális károk is fakadhatnak – akár szándékos, akár nem szándékos következményként. Tekintettel a mesterséges intelligencia gyors és kiszámíthatatlan fejlődési ütemére, valamint látva a technológiai befektetések felgyorsulásárát, megerősítjük, hogy különösen sürgős elmélyíteni e lehetséges kockázatok megértését és a kezelésükre irányuló intézkedéseket

– áll a Guardian által szemlézett szövegben, amely tartalmaz egy jövőbeli menetrendet is a biztonsági kérdések nemzetközi megvitatására. Ennek keretében hat hónap múlva vitatják meg a legfontosabb kérdéseket, egy év múlva pedig Franciaország ad majd helyszínt hasonló konferenciának.

A nemzetközi párbeszéden túl nemzetállami szinten is próbálnak valamit kezdeni az AI okozta kockázatokkal, a minap például a Fehér Ház jelentette be, hogy – a világon elsőként – rendeletben fogja szabályozni a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeit.

Kapcsolódó
Az amerikaiak elsőként állnak neki a mesterséges intelligencia szabályozásának
Joe Biden rendeletet adott ki, így az Egyesült Államok az elsők között szabályozza a mesterséges intelligenciát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik