Nagyvilág

Orosz telefonbetyárok verték át Giorgia Melonit

Ludovic Marin / AFP
Ludovic Marin / AFP
Az orosz komikusok afrikai vezetőnek adták ki magukat a telefonban, és érdekes mondatokat csaltak ki az olasz miniszterelnöktől az ukrajnai háborúról.

Telefonbetyárok vezették meg Olaszország miniszterelnökét, Giorgia Melonit, aki olyanokat is mondott a beszélgetés során a háborúval kapcsolatban, amely szembemegy eddig nyilvánosan hangoztatott álláspontjával. Meloni azt hitte, hogy az Afrikai Unió bizottságának elnökével beszél, de valójában két orosz komikus, Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov – avagy Vovan és Lexus – volt a vonal túlső végén, a szeptember 18-án lezajlott beszélgetés pedig idővel az interneten kötött ki. Először a Rumble nevű kanadai videómegosztóra került fel, majd felkapta az orosz állami tulajdonban lévő médiaügynökség, a Ria Novosti.

Nagy a fáradtság mindkét oldalon. Közeleg az idő, mikor mindenki megért, hogy szükségünk van egy kiútra. (…) Vannak ötleteim, hogyan kéne kezelni a helyzetet, de várom a megfelelő pillanatot, hogy előálljak velük

– mondta többek között a telefonba Meloni, hozzátéve, hogy olyan megoldást kell találni, ami mindkét fél számára elfogadható, miközben a nemzetközi jogot sem rombolja le. A Guardain megjegyzi, hogy Meloni eddig mindig határozottan kiállt Ukrajna mellett a nyilvános megszólalásaiban. Az olasz miniszterelnöki iroda megerősítette, hogy Melonit félrevezették, mint mondják, a beszélgetésre egy olyan intenzív időszakban került sor, mikor a miniszterelnök próbálta erősíteni kapcsolatait az afrikai vezetőkkel, és segíteni nekik a Földközi-tengeren keresztül érkező migráció mérséklésében.

A Melonit, és korábban már más politikusokat is átverő komikusokat érte olyan vád, hogy kapcsolatban állnak az orosz titkosszolgálatokkal, de ezt eddig senki nem bizonyította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik