Élő Belföld

Orbán Viktor: Szó sincs arról, hogy az orosz elnök megbukna Moszkvában

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Brüsszelből, a kétnapos EU-csúcsról jelentkezett be Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak többi között arról beszélt, hogy

  • Brüsszel százmillió eurót kér a tagállamoktól Ukrajna támogatására és a migránsok szétosztására.
  • Az unió Ukrajna-stratégiája megbukott, mivel az ukránok a fronton nem fognak győzni, és Putyin elnök sem fog elmenni.
  • Új nemzeti konzultációt javasol a 2024-es Európai Parlamenti választások előtt, ám ennek a témáját nem fedte fel.
  • Ma majdnem minden tagország ugyanazt képviseli migráció kérdésében, amit Magyarország 2015-ben, ám a „magyar-modellt” mégsem alkalmazzák.
  • Olyan migránsokat engednek be Európába, akik a magyar déli határon megtámadják a rendőröket.
  • Kína a világ legerősebb gazdasági hatalma lesz, ezért érdemes kihasználni velük a kommunista időkre visszanyúló jó kapcsolatot.
  • A városi CSOK iránti érdeklődés leesett, ezért kellett egy új formulát kitalálni, amely a héten bejelentett CSOK Plusz lett.

Orbán: A városi CSOK iránti érdeklődés leesett

Ha van gyerek van jövő, ha nincs gyerek, nincs jövő

– mondta Orbán a héten bejelentette CSOK Pluszról. – Minden gyerek az emberek magánügye, de ahogy szokták mondani a szociológusok, közjószág is – tette hozzá.

Orbán elmondta: nem meggyőzni akarják az embereket a több gyerekről, hanem abban akarnak segíteni, hogyha akarnak gyereket, akkor ne legyenek előttük akadályok.

A falusi CSOK jól ment, most is jól megy, meg is emelték a támogatás összegét. – De a városi CSOK iránti érdeklődés leesett, ehelyett kell egy új formátumot kitalálni – mondta kormányfő.

Érdemes az országnak számolgatnia, hogy hogy éri meg. Egy-két-három gyermek esetén komoly segítséget fognak kapni az önálló otthon megteremtéséhez

– zárta gondolatait Orbán.

Orbán: Kína a világ legerősebb gazdasági hatalma lesz

Orbán a múlt héten Kínában járt, ezzel kapcsolatban osztotta meg a tapasztalatait.

Én egy antikommunista, diáklázadó mozgalomból jövök. Én nehezen mondom azt, hogy bármi jó is volt abban a kommunizmusban. De néha az ember talál ezt azt. Itt van ez a Kína-kapcsolat ügy

– mondta Orbán, hangsúlyozva, hogy a két pártvezetés között kiemelten jó volt.

Megjegyzem Medgyessy Péter például, akivel szemben elveszítettem a választást 2002-ben. Medgyessy Péter is egy teljesen ésszerű, kifejezetten sikeres Kína-politikát folytatott

– vélekedett Orbán, aki szerint ez óriási előny: Kína minden matematikus szerint a világ legerősebb gazdasági hatalma lesz.

A miniszterelnök szerint zöldenergia terén kifejezetten előnyös lesz a gazdasági kapcsolat. A verseny a világon abban zajlik, hogy hol, mennyi ideig lehet tárolni a zöld energiát. – Ebben Kína ma élen jár – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint a brüsszeliek nem tudják, hogy milyen az élet valójában

Orbán a visszatoloncoláshoz nem fűzne nagy reményt, de ez a nyugatiak problémája. Arra köteleznék Magyarországot, hogy migránstábort építsenek.

Olyan migránsokat engednek be, akik a magyar déli határon megtámadják a rendőröket, még lőnek is!

– jelentette ki Orbán, aki szerint a brüsszeliek nem tudják, hogy milyen az élet valójában. Azt gondolták, hogy a migránsok formálható, gyúrható, alakítható személyiségek. Ám Orbán hangsúlyozta, hogy minden embernek van nyelve, kultúrája, amit visz magával. Ezek a szemléletek teljesen idegenek az itteniektől.

Az iszlámot nagyon nagy kulturális teljesítménynek tartom, ebben nincs vita. Csak az a kérdés, mit keres ez itt?

– mondta Orbán, aki szerint ennek olyan kockázata van, amit nem kéne vállalni.

Orbán: Azt kell nekik mondani, hogy kívül várakozol

Orbán szerint Magyarország konfliktusban van az európai intézményekkel és a nagy tagállamokkal. Ez a múltban is így volt: korábban Angela Merkellel és a német érdekekkel vívott küzdelmet, Dávidként migráció kérdésében.

A kerítés egy vérvád volt. Azt mondták, civilizált ember nem épít kerítést

– emlékezett vissza a kormányfő, aki szerint ezt a csatát megnyertük: amit Magyarország 15-ben képviselt, ma majdnem minden ország ugyanazt képviseli. Már csak az a kérdés, hogy miért nem cselekszik az unió ennek megfelelően.

Orbán szerint a magyar modellt egész Európában lehetne alkalmazni: nem szabad beengedni őket, csak azután, ha már előzetesen elbírálta az adott ország hatósága a belépési kérelmüket.

Azt kell nekik mondani, hogy kívül várakozol

– mondta a kormányfő, aki szerint szoros összefüggés van a terrorizmus és a bűnözés között. Erre a felismerésre már az unió is eljutott, ám a magyar modellt továbbra sem kívánják elismerni.

Új nemzeti konzultáció jön

Orbán szerint Brüsszel időről-időre előáll képtelen javaslatokkal: ilyen a rezsicsökkentés, a kamatstop és az extraprofitadó eltörlése. Mint mondta, nem babra megy a játék.

Orbán új nemzeti konzultációt javasol.

Mint mondta, ez jó eszköz arra, hogy a nagyon komoly kérdéseket feltegyék, ilyenből most is sok van. Milliós nagyságrendben szoktak erre válaszolni, így a kormány nagyobb legitimációval tud, magabiztosan Brüsszelben tárgyalni.

Én érzek magunkban, és magamban is képességet arra, hogyha van támogatás, akkor orkánszerű szélben is be tudom navigálni Magyarország hajóját abba a kikötőbe, ahol a magyarok érdekében meg lehet védeni

– mondta Orbán.

Orbán: Az ukránok a fronton nem fognak győzni

Szóba került Ukrajna támogatása, amiről Orbán szerint nincs ma egyértelmű uniós stratégia. Mint mondta, kénytelen volt egyenesen és világosan fogalmazni, pedig az itt nem szokás: a brüsszeli stratégia megbukott.

A terv nagyon világos volt: Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ukrajna erre válaszoljon fegyverekkel, ne tárgyalásokkal, ne izoláljuk a konfliktust, ahogy tettük azt a Krím esetében. Mondjuk azt, hogy ti harcoltok, ti adjátok a véreteket, mi pedig adjuk ehhez a pénzt, és adunk ehhez katonai eszközöket. Ezt azért tesszük, mert reális esély van arra, hogy ti győzni fogtok. Ha visszaemlékszünk, ezelőtt hónapokkal be is harangozták, hogy beindul az ellentámadás, amivel Ukrajna győzni fog

– mondta Orbán, aki szerint ez a stratégia megbukott.

Az ukránok a fronton nem fognak győzni

– jelentette ki.

A kormányfő eleve azt képviselte, hogy ez nem fog menni, de Brüsszelben nem hittek neki. Most pedig kínos kimondani, hogy rossz stratégiát követtek. Úgy látja Oroszország a fronton nem fog veszíteni.

Szó sincs arról, hogy az orosz elnök megbukna Moszkvában, mert a vesztes háború zűrzavart idéz elő

– mondta Orbán, aki szerint ilyenkor meg kell állni, és B-tervet kell kidolgozni.

A júniusban esedékes európai választásokon változásra van szükség, mert a jelenlegi vezetők nem elég jók.

Ezekkel a vezetőkkel nem fogunk boldogulni az biztos. Változás kell

– hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán: A migránsokkal együtt behoztuk a terrort

Késő éjszakáig gyúrtuk egymást, valójában kiderült, miután megforgattuk ott a bürokratákat, hogy ez nem is hatvan valamennyi, hanem száz

– mondta Orbán Viktor a költségvetési tárgyalásról. Szerinte azt várja Brüsszel, hogy százmillió eurót dobjanak össze az uniós tagállamok, annak ellenére, hogy egy három éve elfogadott költségvetés van hatályban. Két célra kérnek pénzt: az egyik Ukrajna hosszú évekig való támogatása, a másik pedig a migráció, pontosabban a bejutott migránsok szétosztása.

A migránsokkal együtt behoztuk a terrort, behoztuk a bűnözést, behoztuk azokat a problémákat, amelyek innen több ezer kilométerre vannak jelen

– mondta Orbán, aki szerint a magyarok ezt kevésbé érzik, mert mi nem engedtük be őket.

Egy kis béremelést még oldalról úgy belekanyarítottak ebbe a javaslatba, aminek senki sem örült

– fűzte hozzá, megjegyezve, hogy visszaküldték a kidolgozatlannak minősített előterjesztést, hogy a Bizottság jöjjön elő egy komolyabb javaslattal.

Nagy csata volt, különösen Ukrajna kérdésében

– tette hozzá.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik