Élő Nagyvilág

Izrael szárazföldi offenzívába kezd Gázában

Javier TORRES / AFP
Javier TORRES / AFP
  • Iráni milicisták által használt fegyverraktárakat támadott Szíriában az amerikai hadsereg.
  • Szijjártó Péter: Négy magyar érintettségű túsz van Gázában.
  • Rakéta csapódott be az Izrael határán fekvő egyiptomi városban, többen megsérültek.
  • Az uniós tagállamok vezetői humanitárius szünetre szólítottak fel.
  • A csütörtöki nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Intenzív csapást mért Gázára az izraeli hadsereg a Hamász szerint

Intenzív tüzérségi csapást mért a Gázai övezet északi részére péntek este az izraeli hadsereg. Az október 7-én kitört háború kezdete óta nem volt példa ilyen hevességű “levegőből, szárazföldről és tengerről” intézett csapásra a palesztin térséget uraló iszlamista Hamász szerint. A terrorszervezet katonai szárnya tudatta, hogy válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre.

Az iszlamista terrorszervezet arról is beszámolt, hogy az övezetben leállt a távközlési és internet-szolgáltatás. Ez utóbbit az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette.

Pénteken Izrael bejelentette, hogy a szárazföldi offenzívába kezd Gázában.

Ma este kiterjeszti a szárazföldi műveleteket Izrael Gázában

Az izraeli hadsereg péntek este kiterjeszti a szárazföldi műveleteket a Gázai övezetben – jelentette be sajtótájékoztatóján az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője. Daniel Hagari elmondta, hogy a civileknek tanácsos az övezet déli részére vonulniuk, mert az izraeli erők folytatják az északi terület támadását.

Ezzel párhuzamosan a New York Times arról írt, hogy az izraeli kormány azonban inkább várna a Gázai övezetbe tervezett szárazföldi akció elindításával . Állítólag Benjámin Netanjau még tárgyalna a 229 izraeli fogolyról, akiket a Hamász elhurcolt.

Izrael: a gázai kórház alatt rejtőzik a Hamász vezérkara

A Gázavárosban működő Sifa kórház alatt rejtőzik a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet vezérkara és fő műveleti központja – közölte pénteken Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője pénteken.

Hagari sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Hamász valóságos föld alatti várost épített ki az övezet északi része alatt, különösen a legnagyobb gázai kórház, a Sifa alatt berendezett bunkereiben. A külföldi médiának tartott tájékoztatón Hagari hangsúlyozta, hogy a Hamász a Sifa kórház alatti központjából irányítja az Izrael elleni támadásokat. „Konkrét bizonyítékaink vannak arra, hogy terroristák százai özönlöttek be a kórházba, hogy ott elrejtőzzenek az október 7-i mészárlások után” – mondta.

„Izraelnek információi vannak arról, hogy a kórházon kívülről több alagút vezet ehhez a földalatti bázishoz, így a Hamász vezetőinek nem kell belépniük a kórházba eléréséhez, ugyanakkor az egyik kórteremből is van lejárat a komplexumba” – tette hozzá. „A Hamász terroristái a Sifa kórházban és más gázai kórházakban terroralagutak hálózatával működnek” – mondta Hagari. „A Sifa nem az egyetlen ilyen kórház, hanem csak egy a sok közül. A Hamász rendszerszerűen használja a kórházakat” – mutatott rá.

Az izraeli hadsereg tudomással bír arról is, hogy a Hamász a kórház alól irányítja az Izrael elleni rakétaindításokat, és fegyvereket is tárol az ezerötszáz ággyal és mintegy négyezer alkalmazottal rendelkező egészségügyi intézmény alatt. „A Hamász pajzsként használja a kórházakat terrorinfrastruktúrája számára” – mondta Hagari. „A kórházakból vív háborút. Az ezekből a kórházakból folytatott tevékenysége nemcsak izraeli civilek életét veszélyezteti, hanem ártatlan gázai civileket is felhasznál.”

„A Hamász terroristái éppen azért működnek a kórházakban, mert tudják, hogy az izraeli hadsereg különbséget tesz terroristák és civilek között” – tette hozzá az izraeli katonai szóvivő, és kiemelte, hogy a Hamász a kórház energetikai rendszerét használja földalatti bázisa működtetéséhez. „Ha az egészségügyi létesítményeket terrorista célokra használják, a nemzetközi jog értelmében elveszíthetik védelmüket a támadásokkal szemben” – figyelmeztetett Hagari. A 13-as kereskedelmi tévé jelentése szerint mintegy 30-40 ezer gázai civil is menedéket keresett a kórház térségében a háború kezdete óta, és a csatorna szakértői szerint izraeli túszokat is fogva tarthatnak ezen a helyen.

A Hamász Hagari szavaira reagálva azt állította, hogy az IDF állításai minden alapot nélkülöznek.

A Hamász pozitívabban bírálja el az orosz túszok helyzetét

A többi országénál “pozitívabb és figyelmesebb” módon kezeli Oroszország kérését a Gázai övezetben lévő orosz állampolgárságú túszok szabadon bocsátására a Hamász – jelentette ki Musza Abu Marzuk, az iszlamista palesztin szervezet politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője pénteken Moszkvában a RIA Novosztyi hírügynökségnek. “A legtöbb izraeli (túsz) valamilyen más állampolgársággal is rendelkezik. Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és számos ország intézett hozzánk megkeresést a Gázai övezetben fogva tartott állampolgáraival kapcsolatban, köztük orosz barátaink is. Az Oroszországtól érkező kérést az Oroszországgal való kapcsolatok jellege miatt kedvezőbben és figyelmesebben kezeljük, mint a többit” – mondta Abu Marzuk. Hangsúlyozta mindemellett, hogy a Hamász a túszokat elsősorban izraelieknek tekinti, nem pedig azon országok állampolgárainak, ahonnan érkeztek.

Azt is elmondta, hogy az orosz külügyminisztérium meghívására Moszkvába látogató Hamász-küldöttség a palesztin kérdés, az egész térség és az emberiség jövőjéről tárgyalt, “amely különbözik attól a jövőtől, amelyet az Egyesült Államok felvázol”. Úgy vélekedett, hogy a Hamász Oroszországba invitálása a jelenlegi konfliktus idején “üzenet az egész világnak, hogy Oroszország a Hamászt nem terrorista mozgalomnak, hanem népének érdekeit védő és az igazságért harcoló felszabadító mozgalomnak tekinti”.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak az nyilatkozta, hogy a Hamász-küldöttségének nincs kapcsolata a Kremllel, és moszkvai látogatása során nem lesz “Kreml-programja” sem. Arra a kérdésre válaszolva, hogy nem aggódik-e amiatt, hogy Izrael a látogatás puszta ténye miatt is felháborodott, kijelentette: “Adott esetben nincs mit hozzátennem.” Hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok folytatják a kapcsolattartást a konfliktusban érintett összes féllel.

(MTI)

Az EU további hat repülőgéppel szállít segélyt a gázaiaknak

Az Európai Unió az előző két légi járatot követően további hat repülőgépet indít humanitárius légihíd-műveletének keretében a gázai lakosok alapvető szükségleteinek biztosítására – tájékoztatott az Európai Bizottság pénteken.

A brüsszeli közlemény szerint az október 16-án indított humanitárius légihíd-művelete keretében az unió ez idáig két repülőgépen juttatott el humanitárius segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe.   A pénteken felszállt harmadik repülőgép Koppenhágából szállít 51 tonna gyógyszert, orvosi felszereléseket és oktatási eszközöket. A repülőgép Egyiptomba érkezik, a szállítmányt onnan a helyszínen dolgozó nemzetközi partnerszervezetek juttatják el a gázai rászorulókhoz – írták. Ezek közé az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), Népesedési Alapja (UNFPA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési Világprogram (WFP), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) tartozik.

Az EU valamennyi járat teljes költségét finanszírozza, és az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitás keretében támogatja a segítségnyújtási műveletek koordinálását. A további járatok a tervek szerint a következő két hétben szállnak fel – közölték.

(MTI)

Korlátozott szárazföldi behatolást hajtott végre Gázában az izraeli hadsereg

Izraeli katonák hatoltak be Gáza területére, közölte az izraeli hadsereg. A korlátozott szárazföldi behatolást során a Hamász rakétaindító állomásait és parancsnoki központjait támadták, továbbá a terrorszervezet magasrangú vezetőit likvidálták. Az akciót vadászgépekkel és harci drónokkal támogatták, az izraeli katonák sértetlenül hagyták a térséget.

Csütörtök éjjel izraeli tankok vonultak be Gázába, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint az akció a szárazföldi inváziót készítette elő:

Kapcsolódó
Izraeli tankok hatoltak be az éjjel Észak-Gázába
Palesztinok százezrei döntöttek úgy, hogy otthonaikban maradnak Gáza északi részén, annak ellenére, hogy Izrael figyelmeztetett, súlyos veszély fenyegeti őket, ha nem mozdulnak délre.

Háromszor annyi gázai keresett menedéket az ENSZ-nél, mint amekkora a telephelyek kapacitása

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) mintegy 629 000 belső menekültnek nyújtanak menedéket a segélyszervezet telephelyein.

Ez a szám majdnem háromszorosa a menedékhelyek kapacitásának

– állapította meg az ügynökség legutóbbi jelentésében. Mint írták, a túlzsúfoltság aggodalomra ad okot, egészségügyi és védelmi kockázatot jelent.

Az ügynökség azt is közölte, hogy a jelenlegi üzemanyagkészletei szinte teljesen kimerültek, ami olyan létfenntartáshoz nélkülözhetetlen szolgáltatásokat veszélyeztet, mint a vezetékes vízellátás, az egészségügyi ellátás és a pékségek működése.

(The Guardian)

A Hamász kiadott egy 212 oldalas dokumentumot az izraeli csapások áldozatairól

Miután az Egyesült Államok kétségbe vonta a számadatokat, a Gázai övezet egészségügyi minisztériuma közzétette mindazok névsorát, akik állításuk szerint meghaltak, amióta Izrael megkezdte megtorló csapásait – írja az MTI.

A 212 oldalas dokumentum felsorolja azoknak a palesztinoknak a nevét, korát, nemét és személyi igazolványának számát, akiket a feltételezések szerint azóta öltek meg, hogy Izrael megkezdte megtorló csapásait a Hamász október 7-i terrortámadását követően. A dokumentum szerint legalább 7028 ember halt meg az izraeli támadások következtében.

A gázai hatóság információit és a listán szereplő összes név hitelességét ugyanakkor nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Izrael és az amerikai kormány korábban megkérdőjelezte a gázai egészségügyi minisztérium adatait, mint mondták: „Nem vehetünk készpénznek semmit, ami a Hamásztól származik, beleértve az úgynevezett egészségügyi minisztériumot is. Mindannyian tudjuk, hogy a gázai Egészségügyi Minisztérium csak a Hamász fedőszervezete.”

Az uniós tagállamok vezetői humanitárius szünetre szólítottak fel

Az európai uniós tagállamok vezetői az EU-csúcs első napján, csütörtökön éjszaka elfogadott közös nyilatkozatukban humanitárius célokat szolgáló szünetre szólítottak fel a gázai övezeti konfliktusban, hogy a segélyszállítmányok mielőbb eljuthassanak a rászorulókhoz – írja az MTI.

A közös nyilatkozatban foglaltak szerint lehetővé kell tenni, hogy a civilek folyamatosan, gyorsan, biztonságosan és akadálymentesen hozzáférhessenek a segélyszállítmányokhoz. Az uniós tagállami vezetők „a legmélyebb aggodalmukat” fejezték ki az egyre romló humanitárius helyzet miatt a régióban, továbbá támogatják a biztonságos humanitárius folyosók kialakítását annak érdekében, hogy megkönnyítsék a hozzáférést az élelmiszerhez, vízhez, orvosi ellátáshoz, üzemanyaghoz és menedékhez, biztosítva, hogy a terrorista szervezetek ne használhassák fel ezt a segítségnyújtást a saját céljaikra.

A közös nyilatkozat emlékeztet, hogy el kell kerülni a regionális eszkalációt, valamint e tekintetben párbeszédet kellene folytatni a partnerekkel, köztük a Palesztin Hatósággal. A tagállami vezetők kinyilvánították továbbá, hogy az EU kész hozzájárulni egy politikai folyamatnak a kétállami megoldáson alapuló újraélesztéséhez, egyebek között a „béke napja” törekvés keretében is, és üdvözli a diplomáciai béke- és biztonsági kezdeményezéseket, valamint támogatja egy nemzetközi békekonferencia mielőbbi megrendezését.

Az uniós vezetők a nyilatkozatban ismét a lehető leghatározottabban elítélték a Hamászt az általa Izrael-szerte elkövetett brutális és megkülönböztetés nélküli terrortámadások miatt. Különösen szörnyű atrocitásnak nevezték, hogy a Hamász a polgári személyeket élő pajzsként használja. Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács nyomatékosan hangsúlyozta: Izraelnek joga van ahhoz, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát. A tanács ismételten felszólította a Hamászt, hogy haladéktalanul és minden előfeltétel nélkül engedje szabadon az összes túszt. Az Európai Tanács ismét hangsúlyozta azt is, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban mindenkor biztosítani kell valamennyi polgári személy védelmét, és a testületet sajnálattal tölti el minden, életét vesztő polgári személy halála.

Egyiptomi kórházat ért találat, többen megsérültek

Rakéta csapódott be az Izrael határán fekvő egyiptomi városban, Tábában, hatan megsebesültek – közölte csütörtök este a helyi média szemtanúk beszámolói alapján. Az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy tudomása van az incidensről.

Szemtanúk az AFP francia hírügynökségnek elmondták, hogy a rakéta egy kórház melléképületét találta el a Sínai-félsziget északkeleti csücskén fekvő, Vörös-tenger parti városban, ahol van egy határátkelő Izraellel. A helyi médiában sugárzott képeken egy megrongálódott épület és több kiégett jármű látható a közelben. A helyi hatóságok közölték, hogy vizsgálatot indítottak.

A Sínai-félsziget északnyugati csücskét a palesztin Gázai övezet határolja, északi határa közös Izraellel. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy tudomása van a biztonsági incidensről, de hangsúlyozták, hogy az az ország határain kívül történt.

(MTI)

Szijjártó Péter: Négy magyar érintettségű túsz van Gázában

Jelenleg négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről van tudomásunk Gázában, s a kormány mindent megtett a biztonságba helyezésük érdekében, amit eddig megtehetett – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben.

Az MTI híre szerint a tárcavezető arról számolt be jereváni látogatása előtt, hogy

magyar halálos áldozatról sincs tudomásuk, és minden, ideiglenesen Izraelben tartózkodó magyar állampolgárnak felajánlották a kimenekítés lehetőségét, azokat pedig mind hazahozták, akik ezzel élni kívántak. Most 225, Gázában fogva tartott túsz szerepel a nyilvántartásban, akik között harminc gyerek is van.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány a napokban három megkeresést is kapott arról, hogy magyar származású, illetve magyar állampolgársággal is rendelkező személyek is vannak a túszok között.

Kedden két magyar állampolgársággal rendelkező személyről, szerdán egy magyar állampolgársággal rendelkező személyről, tegnap pedig egy újabb magyar származású személyről kaptunk információt. Szóval négy magyar érintettségű túszról van tudomásunk, közülük kettő gyermek, ezekről a túszokról tehát kedden, szerdán és csütörtökön értesítettek minket, részben az izraeli hatóságok, részben pedig maguk a családok

–  mondta Szijjártó, majd leszögezte, hogy folyamatos a kapcsolattartás a túszok kiszabadítása érdekében felállított izraeli munkacsoporttal és több más hivatallal, illetve az érintett családokkal is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a magyar érintettségű túszok minél előbbi biztonságba helyezése érdekében.

Mivel azonban a túszejtés sajnos szó szerint is életbevágó kérdés, és itt nagyon fontos biztonsági szempontok vannak, ezért megértésüket kérem, hogy ennél több információt jelenleg nem tudok adni. És nem is fogunk ennél több információt adni mindaddig, amíg a túszokról biztos információnk nincsen, illetőleg biztonságba nem tudtuk helyezni őket

–  fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: „a kiszabadításuk érdekében minden lépést, amit eddig megtehettünk, azt megtettük.”

Éles lőfegyvert vethetnek be az útzárral tiltakozó izraeli állampolgárokkal szemben

A kormány olyan új intézkedéseket készít elő, amelyek lehetővé teszik a rendőrség számára, hogy éles lőfegyvert használjon az utakat vagy városok bejáratait blokád alá vonó izraeli állampolgárokkal szemben, írja az állami médiára hivatkozva a Times of Israel. A kabinet szerint erre azért van szükség, mert „többfrontos háborúban állnak”.

A könnyített szabályok értelmében a rendőrségnek csak egy magas rangú tiszt jóváhagyására lesz szüksége ahhoz, hogy tüzet nyithasson. Gali Baharav-Miara főügyész beleegyezett a jogszabály-módosítás gyorsított eljárásába, amelyet a szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben Gvir már az év elején szorgalmazott.

Iráni milicisták által használt fegyverraktárakat támadott Szíriában az amerikai hadsereg

Az Egyesült Államok közölte, hogy csapást mért két létesítményre Kelet-Szíriában, melyeket állításuk szerint az iráni erők és a velük kapcsolatban álló csoportok használták.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közleményében úgy fogalmazott, a „precíziós önvédelmi csapásokat” az Irakban és Szíriában lévő amerikai személyzet védelme érdekében hajtották végre, válaszul azokra a közelmúltban elkövetett támadásokra, melyeket Irán által támogatott militáns csoportok hajtottak végre.

Az Irán által pénzelt támadások az amerikai erők ellen elfogadhatatlanok, véget kell vetni nekik. Irán a háttérben rejtőzik, és tagadja a szerepét az erőink elleni támadásokban. Ezt nem hagyjuk

– jelentette ki, hozzátéve, hogy további intézkedéseket tesznek, folytatják a támadásokat „Irán megbízottja” az amerikai erők ellen.

Austin hangsúlyozta:

az amerikai csapásoknak nincs köze az Izrael és a Hamász között zajló háborúhoz, és mindenkit felszólított arra, hogy tartózkodjon az olyan akcióktól, melyek a konfliktus eszkalációjához vezethetnek.

A Pentagon nem sokkal Austin bejelentése után közölte, hogy

a csapások az iráni erők által használt fegyver- és lőszerraktárakat találtak el.

Az akciót helyi idő szerint 04:30 körül hajtották végre F-16-os vadászgépek, precíziós lőszerekkel az iraki határon fekvő Abú Kamál város közelében.

(BBC)

Olvasói sztorik