Nagyvilág europoli

Az észt miniszterelnök és a litván elnök is kifejtette a véleményét az Orbán-Putyin találkozóról

Grigory SYSOYEV / POOL / AFP
Grigory SYSOYEV / POOL / AFP

Az észt miniszterelnök valószínűleg személyesen fog beszélni a találkozóról Orbán Viktorral arról, hogy miért találkozott Vlagyimir Putyinnal, annak ellenére, hogy már látta a nyilvános kommentjeit, erről maga Kaja Kallas beszélt a csütörtökön kezdődő EU-csúcsra érkezve.

A Telex tudósítása szerint a Kaja Kallas úgy fogalmazott, Vlagyimir Putyin egy háborús bűnös, aki támadást indított egy szuverén ország ellen, gyerekeket deportált és a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene, ezért „nem szeretne egy képen lenni egy ilyen fickóval.”

Nem hiszi, hogy Orbán Viktor bocsánatot kérne és erre senkit sem kényszeríthetnek, de „eddig mindig az volt, hogy rossz dolgokat mondott, de jó dolgokat tett, és addig rendben voltunk.”

A lap cikke szerint hozzátette azt is, Orbán elég kritikus volt Ukrajna támogatásával szemben, de eddig a része volt, meglátják, továbbra is így lesz-e.

A litván elnök hasonló véleményen volt.

Több mint furcsa azt látni, hogy flörtölni kezdünk egy olyan rezsimmel, amely kegyetlen atrocitásokat követ el Ukrajna területén

– fogalmazott Gitanas Nausėda litván elnök. Ez nagyon rossz üzenetet küld a nemzetközi közvéleménynek és Ukrajnának szerinte, amely „a mi szabadságunkért is harcol”, mert ha veszítene, törékenyebbé válna mindannyiunk biztonsága.”

Szerinte könnyen fel lehetne fogni, hogy akkor következő célpontok is lesznek.

A svéd miniszterelnök pedig szintén beszélni szeretne majd Orbánnal, de ő az országa NATO-tagságáról.

Tiszteletben tartom, hogy mindegyik NATO-ország maga hozza majd meg a saját döntéseit, ez Törökországra és Magyarországra is vonatkozik

– magyarázta Ulf Kristersson, hozzátéve, arra számít, hogy a kétnapos csúcstalálkozó alatt egyeztetni fog Orbán Viktorral.

Kapcsolódó
Nevetni kezdett a honvédelmi miniszter, amikor arról kérdezték, letartóztatnák-e Putyint Magyarországon
Szalay-Bobrovniczky Kristóf megállította az interjút a német közszolgálati tévével.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik