Nagyvilág

Donald Tusk bejelentette, hogy készen állnak a kormányzásra

Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Készen állnak a kormányalakításra az októberi választásokon többséget szerző demokratikus ellenzéki pártok – jelentette be kedden Donald Tusk, a lengyel Polgári Koalíció vezetője, aki egyúttal azt is közölte, hogy a tervezett koalíciós kormánynak ő a miniszterelnök-jelöltje.

A demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítettük, hogy készek vagyunk a teljes körű együttműködésre és a többség megteremtésére a következő parlamentben

fogalmazott a sajtótájékoztatón a Reuters híradása szerint.

A nyolc éve kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) és a hozzájuk lojális államfő, Andrzej Duda kedden és szerdán konzultál az október 15-i választásokon mandátumot szerzett parlamenti pártokkal. A névleges többséget a választásokon ugyan a PiS szerezte meg, de annyi mandátuma nincs, hogy önállóan alakítson kormányt, és potenciális partner híján a koalíciós kormányzás sem tűnik valószínű forgatókönyvnek.

Az uniópárti ellenzéki pártok ennek megfelelően valóban készen állnak arra, hogy átvegyék a hatalmat. Az államfő korábban azonban azt mondta, hogy a kormányalakítás első esélyét a parlamenti alsóház legnagyobb pártjának adja meg, így valószínű, hogy első körben a PiS-t fogja megbízni kormányalakítással.

A párt küldöttsége Mateusz Morawiecki miniszterelnök vezetésével az ellenzéki vezetők nyilatkozata után nem sokkal meg is érkezett az elnöki palotába a konzultációra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik