Nagyvilág

A cseh elnök szerint Orbán besétált Putyin csapdájába

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Az európai vezetőknek nem szabad „bedőlniük” Vlagyimir Putyin taktikájának – mondta Petr Pavel cseh elnök két nappal azután, hogy Magyarország miniszterelnöke kezet fogott Oroszország vezetőjével. A Guardian beszámolója szerint az egykori cseh vezérkari főnök, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke csütörtökön arról beszélt, hogy

Putyin nem azzal a céllal találkozik európai vezetőkkel, hogy békét teremtsen Ukrajnában.

A békét szerinte tárgyalások nélkül is el lehet érni, pusztán a támadások beszüntetésével és az orosz csapatok Ukrajna területéről való kivonásával. Petr Pavel hangsúlyozta: Putyin célja, hogy megtörje az európai országok és az egész demokratikus világ egységét. „Nem szabad bedőlnünk a taktikájának” – fogalmazott.

A magyar miniszterelnök pekingi útja, és az, hogy ott tárgyalásokat folytatott Oroszország elnökével, heves nemzetközi reakciókat vátott ki. Csütörtök reggel a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete találkoztak, mert aggódnak a magyar-orosz kapcsolatok miatt. – Mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával – nyilatkozta a Szabad Európának David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki elmondta azt is, hogy elsősorban a Putyin-találkozó volt a találkozó témája.

A diplomata aggasztónak nevezte azt is, ahogy a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte, utalva arra, hogy Orbán „katonai hadműveletnek” nevezte a háborút Putyinnal folytatott tárgyalása során, amely hasonló az Oroszországban használt „különleges hadművelet” megnevezéshez.

Észtország miniszterelnöke, Kaja Kallas pedig így kommentálta a történteket: „nagyon, nagyon kellemetlen volt ezt látni”. Az észt kormányfő nem érti, hogyan lehet egy „bűnözőnek” kezet nyújtani, különösen Magyarország vezetőjének. „Nem volt az olyan régen, amit az oroszok csináltak Magyarországon” – mondta Kallas, utalva az ’56-os eseményekre.

A találkozó után kritikus üzenetet tett közzé a Twitter-oldalán Julia Gross budapesti német nagykövet. Tehát – Putyinnak be kell fejeznie az Ukrajna elleni agressziót, a civilek bombázását, az iskolák és kórházak bombázását, a gyermekek elrablását? Ez volt a célja és a tartalma a megbeszélésnek, ugye? – fogalmazott Gross.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Orbán a béke miatt tárgyalt Putyinnal. Szijjártó hozzátette: a válasz, amit kaptak, illetve a tárgyaláson elhangzottak „sajnos nem túl sok pozitív reménykedésre” adnak okot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik