A következő élő közvetítés része A Hamász kész túszokat elengedni az azonnali tűzszünetért

Néhány órára megnyithatják a határátkelőt Egyiptom felé

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Pénteken néhány órára megnyithat a rafahi határátkelő, a Gázai övezet Egyiptommal határos, legdélebbi kijárata. Ezen kívül csak két határátkelőn lehet ki- és bemenni a Gázai övezetből: északon az Izrael és Gáza közötti személyi forgalom számára fenntartott átkelőn Ereznél, valamint Kerem Shalomnál, egy kizárólag kereskedelmi célból fenntartott csomóponton szintén Izrael irányába. Jelenleg mindkettő zárva van, hasonlóan a rafhai átkelőhöz, ezutóbbi azonban a mai nap megnyithat a BBC értesülései szerint.

Az átkelő megnyitása azért is fontos lenne, mert ez az egyetlen csatorna jelenleg, ahol humanitárius segélyt lehetne eljuttatni a Gázai övezetbe. A megpakolt teherautók már napok óta sorakoznak az egyiptomi oldalon, arra várva, hogy megnyíljon az átkelő.

A folyamatokat bonyolítja, hogy a rafhai átkelőnél percenként hullanak a bombák – mondta ezt a lapnak Mohsen Sarhan, az Egyiptomi Élelmiszerbank vezérigazgatója, aki az események frontvonalából figyeli a történéseket.

„Ami megakadályozza, hogy bejussunk, az az izraeli hadsereg szőnyegbombázása Gáza egész területén. Már nyolc napja a határon állomásozunk, és percenként hullanak a bombák. Még egy olyan pusztaságot is bombáztak, ahol nincsenek állatok, se emberek. Mi hajlandóak lennénk  bemenni, de az egyiptomi hatóságok nem engednek be minket, hacsak nem tudják garantálni, hogy nem fognak azonnal megölni bennünket” – összegezte a helyzetet Sarhan.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik