A következő élő közvetítés része A Hamász kész túszokat elengedni az azonnali tűzszünetért

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint katasztrófa várható, ha elindul az izraeli sereg szárazföldi hadművelete

Noam Galai / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Noam Galai / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Katasztrofális következménye lesz a Gázai övezeti lakosokra nézve, ha az izraeli hadsereg elindítja tervezett szárazföldi hadműveletét az övezet ellen – kongatta meg a vészharangokat pénteki sajtótájékoztatóján Tokióban Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. „Állíthatom, hogy bármilyen további eszkaláció vagy csak az eddig műveletek folytatása egyszerűen katasztrofális lesz a gázai lakosság számára” – nyomatékosított.

Grandi kiemelte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nincs hivatalos mandátuma a palesztin területeken vagy Izraelben, egyben osztja azokat a rendkívüli aggodalmakat, amelyet sok kollégája, köztük az ENSZ főtitkára hangoztat a konfliktus miatt. Azt is mondta, hogy amennyiben a konfliktus Libanonra és más országokra is átterjed, annak következményei beláthatatlanok lesznek.

Az Izrael és a Hamász között 14 napja tartó háborúban, amelyet a Gázában hatalmon lévő palesztin iszlamista mozgalom példátlanul véres támadása váltott ki, az ENSZ becslései szerint mostanra a terület mintegy 2,4 millió lakosa katasztrófa szélére sodródott. Ennek a 2,4 millió lakosnak a fele gyerek a szervezet adatai szerint.

 

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik