Nagyvilág

Szlovénia visszaállítja a határellenőrzést a magyar határon

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Frissítés – Szijjártó Péter reagált a hírre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán reagált a szlovén kormány döntésére. Kifejtette, az illegális migráció komoly veszélyt jelent, nem csak azért, mert „párhuzamos társadalmak jönnek lére” Európa-szerte, és terrorcselekmények fenyegetik az „európai emberek fizikai biztonságát”. Hanem azért is, mert „kárt szenved az európai gazdaság is, hiszen a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik és lassítják a kereskedelmi forgalmat és a vállalatok határon átnyúló működését.”

Szlovénia kormánya visszaállítja a határellenőrzést a magyar és horvát határon. Bostjan Poklukar szlovén külügyminiszter az N1 Szlovéniának megerősítette, hogy országa felfüggeszti a schengeni megállapodást, és visszaállítja a határellenőrzést a Horvátországgal és Magyarországgal közös határszakaszon. A döntésről a magyar és a horvát külügyminisztert is tájékoztatták, írja a horvát Index.

A szlovén miniszter azt nem akarta elárulni, hogy a rendőrség mikor kezdi meg a határellenőrzést, erről még tárgyalni kell az Európai Bizottsággal. Mindenesetre a kormány már jóváhagyta a schengeni megállapodás felfüggesztéséről szóló intézkedést, melyet rövidesen az EB-nek is továbbítanak.

Az új intézkedés bevezetésének oka ugyanaz, mint Olaszországban: a terrorveszély növekedése Európában: „Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Ez alól Szlovénia sem kivétel” – figyelmeztetett Poklukar.

A közel-keleti helyzet bonyolult, de nekünk mindent meg kell tennünk Szlovénia biztonsága érdekében

– jelentette ki a miniszter. Megjegyezte: arról is született terv, hogyan tudják a lehető legkisebb kellemetlenséget okozni a határon naponta átkelők számára.

Mint ismert, hétfőna Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező előtt lelőttek két embert Brüsszel belvárosában, múlt héten pedig egy tanárt szúrt halálra Franciaországban egy csecsen férfi. Az eset után a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be az országban.

Szerdán hat franciaországi repülőteret ürítettek ki terrorfenyegetés miatt, de ezek hamis riasztásnak bizonyultak. A legtöbb repülőtérre a helyszíni átvizsgálást követően visszaengedték az utasokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik