Nagyvilág

Egyszerre lehet kormányfő és külügyminiszter Robert Fico

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Ideiglenesen a leendő miniszterelnök, Robert Fico töltheti be a külügyminiszteri tisztséget Szlovákiában – erről beszélt Miroslav Wlachovsky az ügyvivő kormány külügyminisztere egy kormányülés után. Az Ujszo.com cikke szerint Wlachovsky azt mondta, mindez arról árulkodik, hogy a felálló kormánynak még nincs külügyminiszter-jelöltje.

Nagyon nehéz feladat lehet ennek a posztnak a betöltése olyan kijelentések után, amelyeket Fico mondott a kampány alatt

– vélekedett a miniszter, hozzátéve, hogy olyan tárcát ad át utódjának, amely jól működik, rengetek kiváló szakértővel.

A Napunk azt írja, az államtitkári székbe az a Marek Estok diplomata ülhet, aki a szlovák diplomácia irányítását is átveheti, amennyiben a kormánykoalíció nem talál megfelelő embert a posztra.

Fico egyelőre nem hozta nyilvánosságra, kik a Smer miniszterjelöltjei. 

A miniszterek névsora legkésőbb jövő héten nyilvános lehet, mert a tervek szerint október 25-én tartják az új szlovák parlament alakuló ülését, ahol először a házelnököt és a parlament alelnökeit választják meg, majd az ülést megszakítva az új kormány miniszterei átveszik a kinevezésüket az elnöki palotában.

A lap úgy tudja, pártban azt is mérlegelték, hogy Juraj Blanár – aki a Smer-lista második helyéről indult az előrehozott parlamenti választáson – nem kapja meg a közlekedésügyi minisztériumot, ahogy azt szerette volna. Helyette a Robert Kalinákhoz közel álló ifj. Jozef Ráz irányíthatja a területet.

Kapcsolódó
Alakul az új, Fico-féle kormány Szlovákiában
A koalíciós pártok megegyeztek a szaktárcák elosztásában.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik