Nagyvilág

Alakul az új, Fico-féle kormány Szlovákiában

MTI/EPA/Martin Divisek
MTI/EPA/Martin Divisek

Aláírták a koalíciós szerződést a három új kormánypárt – az Irány (Smer-SSD), a Hang (Hlas-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – elnökei Pozsonyban hétfőn – írja tudósításában az MTI.

Robert Fico, a választásokon győztes párt, az Irány elnöke a szerződés aláírását követően bejelentette: a dokumentum megfogalmazása során megegyeztek a szaktárcák elosztásában is.

Ennek alapján az Irány a miniszterelnöki poszton kívül a védelmi, a külügyi, az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, valamint a földművelésügyi minisztérium élére jelölhet vezetőt.

A Peter Pellegrini vezette Hang a parlament elnökén kívül a belügyi, az oktatásügyi, az egészségügyi, a gazdasági, a munka és családügyi, valamint a regionális fejlesztési minisztériumok vezetőit jelöli majd. A Szlovák Nemzeti Párt a környezetvédelmi, a kulturális és a januártól létrejövő idegenforgalmi tárca vezetőit jelöli.

A közelmúltbéli szlovák választás eredményéről, illetve hátteréről itt számoltunk be:

Kapcsolódó
Fico nyert, de nem ő dönt arról, hogy kormányt alakíthat-e
Robert Fico pártja győzött, de arról, hogy milyen kormány alakul, a szavazás harmadik helyezettje, Peter Pellegrini dönthet. Ő Fico utódja volt a kormányfői székben, majd kivált a Smerből, de most ismét hatalomba segítheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik