A következő élő közvetítés része 15 magyar van a Gázai övezetben, Biden szerint hiba lenne a megszállás, de a Hamászt el kell pusztítani

Zárva marad az egyiptomi-gázai határátkelő, amíg Egyiptom biztonsági garanciára vár

Mohamed Zaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Mohamed Zaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Ezrek várakoznak az Egyiptomot a Gázai övezettel összekötő Rafah határátkelőhelynél, miután korábbi híradások szerint az átkelő újranyitását tervezik. Ennek azért van jelentősége, mert a határátkelő megnyitása

  • lehetővé tenné a halaszthatatlan segélyszállítmányok bejuttatását,
  • és szabad utat engedne a távozásra a Gázai övezetben rekedt külföldi állampolgároknak, illetve kettős állampolgároknak.

Rafah az egyiptomi Sínai-félsziget és a Hamász által irányított Gázai övezet határán található. Itt van az egyetlen olyan határátkelőhelye az országnak, amely nem Izrael ellenőrzése alatt áll.

A Reuters korábban egyiptomi biztonsági forrásokra hivatkozva a határ ideiglenes újranyitásával párhuzamos humanitárius tűzszünetről számolt be, ám a megállapodás tényét mind a Hamász, mind Izrael cáfolta.

Egyiptom viszont közölte, addig nem nyitja meg a határátkelőhelyet, amíg nem kap biztonsági garanciát a hátáron szolgálatot ellátó egyiptomiakra vonatkozóan.

(BBC)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik