Élő Nagyvilág

15 magyar van a Gázai övezetben, Biden szerint hiba lenne a megszállás, de a Hamászt el kell pusztítani

Mohamed Zaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Mohamed Zaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP
  • Vasárnap este tíz óráig 455-tel növekedett a halálos áldozatok, 856-ttal a sebesültek száma a Gázai övezetben az előző naphoz képest.
  • Az Egyiptom és Gáza közötti határátkelő ideiglenes megnyitásáról érkeztek hírek, a határon segélyszállítmányok várakoznak.
  • A déli határszakaszt érintően humanitárius tűzszünetetről is érkezett híradás, de ezt egyik fél sem erősítette meg.
  • Izrael kiüríti a libanoni határ mentén fekvő településeket.
  • Megerősítette a külügyi szóvivő: 15 magyar tartózkodik a Gázai övezetben.

A konfliktusról szóló vasárnapi hírfolyamunkat itt lehet visszaolvasni. A történtek geopolitikai következményeiről itt írtunk, a biztonságpolitikai vonatkozásait alábbi cikkünkben taglaltuk, a Gázai övezetet pedig ebben a cikkünkben mutattuk be.

Izraeli nagykövet: A kibucokban dolgozó palesztinok adhatták ki az információkat a terroristáknak

Kifinomult volt a terroristák technikája, például elvakították a határon lévő digitális kamerákat, pedig ez egy olyan rendszer, hogyha a kamera gyanúsat lát, lőni kezd –  ezt mondta Izrael budapesti nagykövete a magyar parlament külügyi bizottságában. Jakov Hadasz-Handelszmann arról is beszélt az RTL Híradója szerint, hogy a Hamasz terroristáinak részletes leírásuk volt a megtámadott kibucokról. Ezt az ott dolgozó palesztinoktól szerezhették – tette hozzá.

Találtunk kis füzeteket a barbároknál, részletesen le volt írva nekik, hogy mit tegyenek, leírásuk volt a kibucokról, egyértelmű, hogy azoktól kapták ezeket, akik ott élnek.

Az EU humanitárius folyosót hoz létre Gáza megsegítésére

Az Európai Unió fokozza a palesztin népnek nyújtott sürgősségi támogatását, melynek keretében humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére – jelentette be az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény kiemelte: a Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás és az azt követő események katasztrofális humanitárius helyzetet okoztak a gázai lakosság számára, az EU ezért növeli a palesztin népnek nyújtott sürgősségi segítséget.

A részleteket ismertetve közölték: az EU humanitárius légihídja több Egyiptomba tartó repülőjáratból áll majd, ezek életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek. Az első két légijárat még a hét folyamán indul, és lakhatást biztosító feleszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállítanak.

Az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitáson keresztül megvalósuló művelet megkönnyíti a segítségnyújtást a gázai rászoruló embereknek

– fogalmaztak.

Az uniós bizottság közleményében emlékeztetett arra a szombati bejelentésre, mely szerint az EU „azonnali hatállyal” megháromszorozza, azaz 50 millió euróval több mint 75 millió euróra növeli a Gázának nyújtott humanitárius támogatását.

Közölték továbbá: az EU 2000 óta nyújt humanitárius támogatást a rászoruló palesztinoknak. Az EU humanitárius segélyeit kizárólag bejegyzett humanitárius szervezeteken keresztül továbbítja és juttatja el a rászorulókhoz. Az EU partnerszervezetei kötelesek betartani a legszigorúbb szabványokat, beleértve a jelentéstételi követelményeket is – írták.

Az EU humanitárius segítségnyújtása mindig a humanitárius elvek, pártatlanság, semlegesség, függetlenség és emberség alapján történik – tették hozzá.

(MTI)

Tel-Avivot és Jeruzsálemet is lőtte a Hamász, miközben az amerikai külügyminiszter a kettő között autózott

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemet elhagyva konvojban autózott épp Tel-Aviv felé, amikor mindkét városban megszólaltak a szirénák. A Hamász fegyveres szárnya, az Al-Kasszám brigád közölte, hogy rakéták seregét lőtte ki a két városra.

Szerdán találkozik Putyin és Hszi

Szerdán találkozik egymással Pekingben Hszi Csinping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök, közölte a Kreml. A két ország közötti kapcsolat egyre szorosabb, amit az is mutat, hogy Putyin mellett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is az országba érkezik majd. Az orosz-kínai tárgyalások alatt a nemzetközi helyzetet tervezik áttekinteni.

Netanjahu: Vizsgálat fog indulni

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Knesszetben beszélt, ahol azt mondta, Izrael népe egyesült a közös cél mögött, és meg fogják nyerni ezt a háborút. Netanjahu elismerte viszont, hogy vizsgálat indul majd, ami azt fogja kideríteni, hogy történhetett, hogy nem vették észre a Hamász tervezett támadását.

Sok kérdés van a katasztrófa körül, de mindegyiket alaposan meg fogjuk vizsgálni.

– mondta Netanjahu.

Kritikus a vízhelyzet Gázában

A BBC szerint egyre kritikusabb a vízhelyzet Gázában. A déli területeken most épp újra van folyóvíz, de ez csak addig elérhető a lakosságnak, amíg van elegendő üzemanyag vagy áram a szivattyúzáshoz. Az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete, az UNRWA azt nyilatkozta, hogy az elmúlt napon mintegy 250 ezren mentek óvóhelyre, miközben „a tiszta víz gyakorlatilag elfogyott”.

Putyin folyton a telefonon lóg, állandóan a Közel-Keletet hívja

Öt közel-keleti vezetőt hív fel a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök, mások mellett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt is – jelentette ki újságíróknak Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója.

Ma, mondhatni, erős startot vettünk: öt telefonbeszélgetéssel

– mondta Usakov.

A tanácsadó közölte: Putyin már beszélt Bassár el-Aszad szíriai és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, a továbbiakban pedig Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi államfőt, Mahmúd Abbász palesztin vezetőt és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt fogja felhívni.

(MTI)

Biden: Hiba lenne a gázai övezet megszállása, de a Hamaszt el kell pusztítani

Nagy hiba lenne, ha Izrael újra megszállná a Gázai övezetet – mondta a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva Joe Biden amerikai elnök vasárnap este.

Biden a 60 minutes című műsorban beszélt az Izrael által a Gázai övezetben tervezett szárazföldi műveletről.

Úgy gondolom, hogy nagy hiba lenne. A Hamász szélsőségesei nem képviselik az egész palesztin népet. Úgy gondolom, hogy hiba lenne ha Izrael megint megszállná a Gázai övezetet
– mondta az amerikai elnök.

Hozzátette:

Be kell menni és ki kell iktatni a szélsőségeseket

– tette hozzá az elnök.

Joe Biden azt is elmondta, hogy feltételezi, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint fog eljárni, és lehetővé teszi az ártatlan gázai emberek számára hogy orvosi ellátáshoz, élelemhez és vízhez jussanak.

Arra a kérdésre, hogy szerinte el kell-e pusztítani a Hamászt, az amerikai elnök igennel válaszolt.Hozzátette:

De szükség van egy palesztin hatóságra. Szükség van egy útra egy palesztin államhoz

– mutatott rá Biden. Az elnök szerint az út a kétállami megoldás, amelyet az Egyesült Államok már évtizedek óta támogat.

Biden a hétvégén egy nyilvános eseményen úgy fogalmazott, hogy a palesztin emberek többségének semmi közük a Hamászhoz, és azt mondta, hogy ezek az emberek szintén szenvednek a terrorszervezet cselekményei miatt.

Benjamin Netanjahu lemondását követelték tüntetők Tel-Avivban

Több tucatnyian tüntettek Tel-Avivban az izraeli védelmi minisztérium előtt Benjamin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelve – számolt be a Sky News hozzátéve, hogy a tüntetést egy, a Hamász által ejtett túsz családtagja szervezte.

Ez a pár tíz főre rúgó demonstráció azonban eltörpül a nyári tüntetések mellett, amikor tízezrek tiltakoztak Tel-Avivban és más városokban az igazságszolgáltatási rendszer reformtervezete ellen, amely a tüntetők szerint aláássa az izraeli demokráciát.

Netanjahu tavaly decemberben tért vissza a hatalomba az ultraortodox zsidó és szélsőjobboldali szövetségesekkel kötött koalíció élén.

Túszként ajánlotta fel magát a Hamásznak Jeruzsálem katolikus püspöke

Kész vagyok a cserére, bármire, ami szabadsághoz vezethet, ahhoz, hogy hazahozzuk a gyerekeket. Nem gond, részemről készen állok

– mondta hétfőn egy újságíróknak tartott videókonferencián Pierbattista Pizzaballa bíboros, Jeruzsálem katolikus püspöke.

by Tiziana FABI / AFP Pierbattista Pizzaballa, Jeruzsálem újonnan kinevezett bíborosa a Vatikánban 2023. szeptember 30-án. Ferenc pápa vele együtt huszonegy új bíborost nevezett ki.

Ez azt jelenti, hogy Ferenc pápa szeptemberben kinevezett szentföldi képviselője hajlandó felajánlani önmagát a Hamász által Gázában túszul ejtett gyerekekért cserébe.

„Először is meg kell próbálni elérni a túszok szabadon bocsátását, különben nem lesz mód arra, hogy megállítsuk az eszkalációt. Hajlandóak vagyunk segíteni, még én személyesen is” – fogalmazott. Hozzátette: neki és a hivatalának eddig nem volt közvetlen kapcsolata a Hamásszal.

Külügyi szóvivő: 15 magyar van a Gázai övezetben

Paczolay Máté külügyi szóvivő megerősítette az ATV értesülését, miszerint  magyarok is vannak a Gázai övezetben.

Közölte: az övezetben tartózkodó 15 magyar állampolgárral a konfliktus kitörése óta napi szinten folyamatos kapcsolatban vannak.

A rendkívül nehéz helyzetük ellenére épségben vannak, de a biztonsági körülmények miatt többször is tartózkodási helyet kellett változtatniuk az elmúlt napokban

– áll az ATV Híradójának küldött válaszában.

Paczolaya hozzátette, a térségbeli nagykövetségeik folyamatosan vizsgálják az evakuációs lehetőségeket, valamint egyeztetnek minden számításba vehető nemzetközi partnerrel a magyarok kimenekítése érdekében.

Zárva marad az egyiptomi-gázai határátkelő, amíg Egyiptom biztonsági garanciára vár

Ezrek várakoznak az Egyiptomot a Gázai övezettel összekötő Rafah határátkelőhelynél, miután korábbi híradások szerint az átkelő újranyitását tervezik. Ennek azért van jelentősége, mert a határátkelő megnyitása

  • lehetővé tenné a halaszthatatlan segélyszállítmányok bejuttatását,
  • és szabad utat engedne a távozásra a Gázai övezetben rekedt külföldi állampolgároknak, illetve kettős állampolgároknak.

Rafah az egyiptomi Sínai-félsziget és a Hamász által irányított Gázai övezet határán található. Itt van az egyetlen olyan határátkelőhelye az országnak, amely nem Izrael ellenőrzése alatt áll.

A Reuters korábban egyiptomi biztonsági forrásokra hivatkozva a határ ideiglenes újranyitásával párhuzamos humanitárius tűzszünetről számolt be, ám a megállapodás tényét mind a Hamász, mind Izrael cáfolta.

Egyiptom viszont közölte, addig nem nyitja meg a határátkelőhelyet, amíg nem kap biztonsági garanciát a hátáron szolgálatot ellátó egyiptomiakra vonatkozóan.

(BBC)

Izrael: Nincs tűzszüneti megállapodás

Nincs tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász között, erősítette meg az Hamász sajtószolgálata után az Izraeli Védelmi Erők alezredese is.

A Reuters hírügynökség egyiptomi biztonsági forrásokra hivatkozva hétfőn kora reggel közölte, hogy az egyiptomi-gázai határátkelő megnyitásával egy időben ideiglenes tűzszünetet kötöttek a felek.

Tudomásom szerint nincs elfogadott tűzszünet. Én is látom ezeket a jelentéseket, de semmit sem tudok megerősíteni belőlük

Richard Hecht alezredes, az Izraeli Védelmi Erők egyik szóvivője a BBC érdeklődésére.

Izrael kiüríti a libanoni határ mentén fekvő településeket

A Libanonnal határos települések kiürítésére készül Izrael – jelentette be a hadsereg. Az intézkedés a határ két kilométeres körzetén belül fekvő huszonnyolc települést érinti – derült ki az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatásából.

A hadsereg szerint egy izraeli civil meghalt a Hezbollah rakétatámadásában, amelyet még vasárnap intéztek a határhoz közeli egyik falu ellen. Izrael állam az éjszaka folyamán csapásokat mért Libanonra a Hezbollah katonai infrastruktúráját támadva. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

(BBC)

A Hamász nem tud róla, hogy humanitárius tűzszünetben állapodtak volna meg

Nincs információja arról, hogy humanitárius tűzszünetről állapodtak volna meg – állítja a Hamász sajtóirodája a Reuters szerint.

A Gázai övezet és Egyiptom határán a helyzet továbbra is tisztázatlan. A Reutersnek nyilatkozó források szerint Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok tűzszünetben állapodott meg Gáza déli részén található rafahi átkelő ideiglenes megnyitása kapcsán, amely a hírek szerint helyi idő szerint reggel kilenc és délután kettő között tartana.

Úgy tűnik azonban, hogy ezt egyelőre egyik fél sem erősítette meg. A határátkelőnél mindenesetre humanitárius segélyt szállító kamionok vároakoznak, hogy beléphessenek Gázába.

(The Guardian)

Tagadta a palesztin civilek elleni szándékos támadásokat az izraeli szóvivő

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője Jonathan Conricus adott tájékoztatást hétfőn reggel a konfliktusról. A Guardian beszámolója szerint a szóvivő ebben tagadta, hogy szándékosan támadnának civileket a gázai övezetben.

Csapást mérünk a Hamászra, csapást mérünk az infrastruktúrájukra, és vadászunk a parancsnokaikra

– fogalmazott a szóvivő, de a civilekkel szembeni fellépést kategorikusan tagadta.

Arról beszélt ugyanakkor, hogy a civileket az olyan hagyományos módszerekkel, mint például a „tetőn kopogtatás”, „nyilvánvaló okokból” nem mindig tudják figyelmeztetni a megtámadni tervezett épületek kiürítésére.

A szóvivő tagadta továbbá Izrael felelősséget azért a pénteki csapásért, amelynek során egy kitelepítettekből álló palesztin menekültkonvojban mintegy hetven fő veszítette életét.

A szóvivő nem erősítette meg a Hamász által fogva tartott túszok kivégzéséről szóló, nem ellenőrzött médiajelentéseket

Mahmud HAMS / AFP Palesztinok túlélők után kutatnak egy épület romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunisban 2023. október 16-án.

Tűzszünetről állapodtak meg a Gázai övezet déli részén

Az Egyesült Államok, Izrael és Egyiptom megállapodott a Gázai övezet déli részén a greenwich-i időszámítás szerint 06:00-kor, helyi idő szerint reggel kilenckor kezdődő tűzszünetről.

A rafahi határátkelő újbóli megnyitásával egy időben a tűzszünet perceken belül kezdtetét veszi –  derült ki a Reuters jelentéséből, amely két egyiptomi biztonsági forrásra hivatkozott.

Hamarosan megnyitják az Egyiptom és Gáza közötti határátkelőt

Hamarosan megnyithatják az Egyiptomot a Gázai övezettel összekötő rafahi határátkelőhelyet, amely a palesztin enklávé déli részén található – derült ki meg nem erősített amerikai sajtóértesülésből, amelyekben névtelenséget kérő palesztin illetékesekre hivatkoztak. A határátkelő megnyitásának azért van nagy jelentősége, mert ez lehetővé tenné a Gázában rekedt külföldi állampolgárok, valamint a kettős állampolgársággal rendelkező palesztinok távozását.

A BBC szerint sok palesztin-amerikai gyűlt össze máris a határátkelő közelében, miután az amerikai kormány szombaton azt tanácsolta állampolgárainak, hogy húzódjanak délre az átkelő megnyitására készülve.

Az USA izraeli nagykövetsége hétfőn kora reggel megismételte ezt a tanácsát, ami egyre valószínűbbé teszi a határátkelő hétfő reggeli, ideiglenes megnyitását.

A gázai kórházak üzemanyagkészletei már csak huszonnégy órára elegendőek

A gázai kórházak üzemanyagkészletei várhatóan nagyjából még huszonnégy órára elegendőek – figyelmeztetett az ENSZ humanitárius ügyekért felelős szervezete.

A tartalékgenerátorok leállítása több ezer beteg életét veszélyeztetné

– áll az OCHA közleményében, amelyet a világ vezető lapjai és hírügynökségei szemléztek.

A BBC kitért rá, hogy korábban számos segélyszervezet kért hozzáférést a Gázai övezethez abból a célból, hogy humanitárius segítséget nyújthasson, többek között üzemanyag és ivóvíz eljutattásával.

Az ENSZ azt is közölte, hogy a levegőből, szárazföldről és tengerről indított heves izraeli légitámadások „szinte megszakítás nélkül” folytatódtak a Gázai övezetben. A gázai palesztin egészségügyi minisztérium szerint vasárnap este tíz óráig a halálos áldozatok száma 455-tel, a sebesültek szám 856-ttal növekedett az előző huszonnégy órához képest.

A palesztinok „tömeges evakuálása”, szintén folytatódott, miután az izraeli hadsereg pénteken felszólította a gázaiakat, hogy költözzenek az enklávé déli részére. Szombat délutánig a Gázai övezet középső és déli részére hatszázezer belső menekült érkezett, őket egyre szörnyűbb körülmények között tudják ellátni. A számuk azóta jelentősen emelkedett – olvasható a The Guradian című lap jelentésében.

Olvasói sztorik