Élő Nagyvilág

Rakétatalálat érte az ENSZ békefenntartók bázisát Libanonban, jégkrémes hűtőautókban tárolják a holttesteket Gázában

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP
Élő hírfolyam az izraeli háborúból.
  • Már több mint 2670 ember meghalt Gázában, és közel tízezren megsérültek. Az izraeli oldalon 1400 halottról tudunk.
  • Mindkét oldalon meghaladta a négyezret a halottak száma.
  • Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatása szerint 126 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben a Hamász terroristái.
  • A konfliktus első hetében egymillió gázai volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét.
  • Részlegesen helyreállt a vízellátás Gázában.
  • Találat érte az ENSZ békefenntartók bázisát Dél-Libanonban, sérültek nincsenek.
  • Az egyiptomi elnök segélyszállítmányokat küldene a blokád alá vont térségbe.
  • Megtartotta első ülését az izraeli veszélyhelyzeti kormány.
  • Humanitárius folyosók létrehozását sürgette Ferenc pápa.
  • Ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák Tel-Avivban, eközben a Hezbollah Észak-Izraelt rakétázta.
  • Rendkívüli EU-csúcsot tartanak a tagállamok vezetői kedden.
  • A szombati nap történéseiről itt olvashat, a konfliktus geopolitikai következményeiről itt írtunk, a biztonságpolitikai vonatkozásait alábbi cikkünkben taglaltuk, a Gázai övezetet pedig ebben a cikkünkben mutattuk be.

A Hezbollah rakétatámadást intézett Izrael Libanonhoz közeli területe ellen

Rakétatámadást intézett vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia Izrael ellen, a lövedékek a libanoni határhoz közeli izraeli Stúla településen csapódtak be, izraeli egészségügyi források szerint egy ember meghalt, többen megsebesültek. Az izraeli hadsereg lezárta a határ menti térséget.

A Hezbollahhoz köthető al-Manár hírtelevízió azt közölte, a milícia precíziós rakétákkal lőtte a területet, továbbá közétett néhány videofelvételt a milícia előző napi támadásáról, melyet a Libanon és Szíria közötti beszögellésben levő, izraeli irányítás alatt álló Sebaa-farmok „katonai objektumai” ellen követett el.

Az izraeli hadsereg válaszul lezárta a libanoni határ felé vezető utakat és bejelentette, hogy blokkolja a területen működő GPS-szolgáltatást is.  Emellett felszólította a civileket, ne menjenek a határ négy kilométeres közelébe, az itt lévő telepek lakóit pedig arra kérte, maradjanak óvóhelyeiken.

(MTI)

Az izraeli hadsereg állítja: a Hamász terroristái nemi erőszakokat is elkövettek, mielőtt végeztek áldozataikkal

A Hamász múlt heti támadása után az izraeli hadsereg mintegy 1300 holttestet szállított a közép-izraeli Ramla-i katonai támaszpontra, ahol a katonai halottak körülbelül 90 százalékát, a civilek mintegy felét azonosították – mondta Israel Weiss, a hadsereg korábbi főrabbija, a halottak azonosítását felügyelő egyik tisztviselő.

A vizsgálatokat követően igazságügyi szakértők azt állítják, hogy:

kínzásra, nemi erőszakra utaló jeleket találtak.

Az egyik szakértő a következőképpen nyilatkozott: „Láttunk feldarabolt testeket, volt, akiknek levágták a karját és lábát, láttunk embereket, akiket lefejeztek, és egy gyereket, akit szintén lefejeztek.”

(Reuters)

Újabb amerikai anyahajó tart Izrael felé

Amerika immár a második repülőgép-hordozót, a USS Eisenhowert küldi „az Izrael elleni ellenséges akciók elrettentésére”.

Az Egyesült Államok védelmi minisztere szerint a bevetés célja a háborús eszkaláláció megakadályozása.

Ryan D. McLearnon / Amerikai Védelmi Minisztérium / AFP

A USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) repülőgép-hordozó(The Guardian)

Az együttműködés folytatását hangoztatta Katarban a Hamász vezetője és az iráni külügyminiszter

Katarban találkozott egymással Iszmail Haníje, a Hamász iszlamista terrorszervezet vezetője és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter. A Hamász vasárnapi közleménye szerint a felek az együttműködés folytatásában állapodtak meg. A szombaton tartott egyeztetésen Amirabdollahián történelmi győzelemnek nevezte az iszlamisták Izrael ellen indított támadását.

A műveletet korábban az iráni vezetés több tagja, köztük a síita állam vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah is méltatta, jóllehet sietett leszögezni, hogy Teheránnak nem volt tudomása a Hamász terveiről.

Nem sokkal korábban Amirabdollahián Bejrútban találkozott Tor Wenneslanddal, az ENSZ közel-keleti megbízottjával. A megbízott – Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője szerint – igyekszik elérni a Gázai övezetbe hurcolt túszok kiszabadítását, a humanitárius segélyek célba juttatását, valamint diplomáciai erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a válság ne gyűrűzzön tovább a térségben.

Mindeközben Irán ENSZ-képviselete a korábban Twitter néven ismert X közösségi portálon leszögezte: ha folytatódnak Izrael „háborús bűncselekményei, annak messzemenő következményei lehetnek”.

(MTI)

Kína szerint Izrael túlmegy az önvédelmen

Izrael Gázai övezetben végrehajtott műveletei túlmennek az önvédelmen – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, akinek szavait a kínai külügyi tárca vasárnap tette közzé. Vang beszélt telefonon szaúdi kollégájával, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal, a megbeszélésen pedig leszögezte: Izraelnek fel kell hagynia a gázaiak “kollektív büntetésével”.

A feleknek semmi olyat nem szabad tenniük, mely a helyzet eszkalálódását hozná magával

– fogalmazott a kínai tárcavezető, és tárgyalásokat sürgetett.

A beszélgetésen, melyből a hongkongi South China Morning Post című lap online kiadása is közölt részleteket, Vang leszögezte: Izraelnek “komolyan oda kell figyelnie” a nemzetközi közösség és az ENSZ intelmeire. Hozátette: Peking számára a civilek védelme a legfontosabb.

Ugyancsak vasárnap a CCTV kínai állami televízió azt jelentette, a jövő héten a térségbe utazik az ország közel-keleti megbízottja, Csaj Csün, aki igyekszik majd előmozdítani a tárgyalásokat a felek között. A megbízott az utóbbi napokban már telefonon beszélt több magas rangú izraeli és palesztin tisztségviselővel.

Vang Ji szombaton telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is. Az amerikai külügyi tárca tájékoztatása szerint a beszélgetésen Blinken felkérte kollégáját, segítsen megakadályozni az Izrael és a Hamász közötti háború kiterjedését.

(MTI)

Több, mint 2300 palesztin halt meg október 7. óta

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben 2329 palesztin halottra és 9714 sebesültre emelkedett vasárnap reggel.

A Reuters által közölt legfrissebb adatok az izraeli erők által a konfliktus október 7-i kezdete óta megöltek, valamint a sebesültek számát tükrözi.

Megölték a Nirim és Nir Óz kibuc elleni terrortámadás vezérét

Az izraeli biztonsági szervek megölték Bilál al-Kadrát, a Nirim és Nir Óz kibuc ellen bevetett terroralakulat vezérét – jelentette be az izraeli hadsereg vasárnap reggel. Az akcióban a tájékoztatás szerint a hadsereg mellett a Sin Bet belbiztonsági szolgálat is részt vett. Al-Kadra vezette a két kibuc elleni Hamász-alakulatot az október 7-i terrortámadásban.

A terrorista a Hamász szárazföldi katonai kommandójának, a Nohba-csapatoknak volt az egyik parancsnoka a Hán Júnisz zászlóalj harcosaként. Az izraeli hadsereg közleménye szerint mellette megölték a Gázai övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet több más tagját is az izraeli hadsereg éjjeli légicsapásaiban. Az izraeli légierő a Gázai övezet több pontján hajtott végre támadást: Zeitúnban, Hán Júniszban és Dzsabalíjában található katonai célpontokat lőttek éjszaka. Emellett légicsapásokat mértek a Hamász főhadiszállására és több katonai egységére, több tucat rakétakilövő helyre, páncéltörő- és megfigyelőállásra.

(MTI)

Irán üzenetet küldött Izraelnek az Egyesült Nemzetek Szervezetén keresztül: beavatkozhat, ha Izrael folytatja katonai hadjáratát a Hamász ellen Gázában

„Ha az izraeli apartheid háborús bűneit és a népirtást nem állítják meg azonnal, a helyzet kicsúszik az irányítás alól, és messzemenő következményekkel járhat, amelyekért a felelősség az ENSZ-et, a Biztonsági Tanácsot és a Tanácsot zsákutcába terelő államokat terheli.”

Ezt Irán ENSZ-missziója közölte az X-en.

Teherán azt állítja, hogy a diplomaták éjjel-nappal azon dolgoztak, hogy megakadályozzák az Izrael-Hamász háború regionális konfliktussá fajulását – regionális konfliktus alatt azt értik, hogy a harcokba bekapcsolódhat a Hezbollah és Irán is.

Mindez azt követően történt, hogy Hossein Amirabdollahian iráni külügyminiszter Bejrútban találkozott az ENSZ közel-keleti békefolyamat különleges koordinátorával, Tor Wenneslanddal, majd Katarban tárgyalt a Hamász vezetőjével, Ismail Haniyeh-vel, utóbbival „megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést a csoport céljainak elérése érdekében”.

(The Jerusalem Post)

Olvasói sztorik