Nagyvilág

Az exit pollok alapján kormányváltás jöhet Lengyelországban

Wojtek RADWANSKI / AFP
Wojtek RADWANSKI / AFP

A két ciklus óta kormányzó Jog és Igazságosság kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi lengyel választáson, mégis az ellenzék alakíthat kormányt – ezt jelzik előre az urnazárás után közzétett exit poll adatok.

Az Ipsos közvélemény-kutató a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérést. Ez alapján az alábbi eredmény várható:

  • Jog és Igazságosság (PiS): 36,8%
  • Polgári Koalíció (KO): 31.6%
  • Harmadik út: 13%
  • Baloldal (Lewica): 8.6%
  • Konföderáció: 6,2%

Az Ipsos előrejelzése szerint a Jog és Igazságosság 200, a Polgári Koalíció 163, a Harmadik Út 55, a Lewica 30, a Konföderáció pedig 12 mandátumot szerezhet a lengyel parlament alsóházában. Mivel a 460 tagú képviselőházban 231 székre van szükség a többséghez, jelen állás szerint a három ellenzéki pártnak van nagyobb esélye a kormányalakításra. A konzervatív PiS-nek ugyanis a szélsőjobboldali Konföderációval együtt sem lenne a többsége, miközben a Polgári Koalíció, a Harmadik Út és a Lewica együtt 248 mandátumot szerezhet.

Az exit pollok alapján a legnagyobb meglepetést a Konföderáció alulteljesítése okozta: a szélsőjobboldali pártkoalíciót előzetesen 9 százalékra mérték a közvélemény-kutatók.

A kampányról és a pártok pozíciójáról itt írtunk bővebben.

A választáson részvételi arány rekordmagas, 72,9 százalékos volt.

Rengetegen szavaztak külföldről is: előzetesen 600 ezer szavazót regisztráltak, ami szintén rekordnak számít. Budapesten is másfél órát kellett sorban állni a követségnél.

Érvénytelen lesz a népszavazás

Érvénytelen lesz a lengyel parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye, az exit poll szerint a szavazásra jogosultak 40 százaléka vett részt rajta. A referendumot az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről rendezték. A népszavazás akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta. Az Ipsos közvéleménykutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés szerint a részvételi arány 40 százalékos lett a népszavazáson, miközben a parlamenti választásokon rekordmagas, 72,9 százalékos lett.

A Donald Tusk volt miniszterelnök és az Európa Tanács korábbi elnöke vezette mérsékelt ellenzéki koalíció győzelmet hirdetett.

Ez a rossz idők vége, ez a PiS uralmának a vége… megcsináltuk

– mondta követői előtt Tusk Varsóban, hangsúlyozva, hogy a szabad Lengyelország és a demokrácia győzött. Mint mondta, ez a nap úgy fog bevonulni a történelembe, mint „Lengyelország újjászületésének napja”.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke nagy sikernek nevezte pártja eredményét, de elismerte: nem tudják, hogy a pártnak van-e esélye a kormányalakításra.

Harccal és feszültséggel teli napok várnak ránk

– mondta támogatóinak az exit pollok publikálása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik