A következő élő közvetítés része Az izraeli hadsereg bejelentette, összehangolt légi, tengeri, szárazföldi támadásra készül

„Próbáltak lebeszélni róla” – bevonul a hadseregbe egy Magyarországon élő, izraeli-magyar állampolgár

AFP
AFP

Elutazik Izraelbe és bevonul a hadseregbe egy Magyarországon élő, izraeli-magyar állampolgár, aki B. Mendel álnéven nyilatkozott a Telexnek.

A támadás reggelére úgy emlékezett vissza, a családjától tudta meg, hogy kitört a háború. Mint fogalmazott, „haragudtam a családomra, hogy miért kell szombat reggel, a nyugalom napján írogatni a csoportunkba. Majd láttam, hogy anyám írja, hogy nagyon nagy a baj. Ha anyám ezt mondja, akkor tényleg nagyon nagy a baj.”

A családi csetcsoport után látta a híradóban és az interneten, ahogy a Hamász hurcolja el a civileket.

 Vitték őket a határon található kerítésen belülre. Ez nem olyan, mint egy intézmény kerítése, ez a kerítés a pokolba vezet, innen nagyon kevés esélyed van visszatérni

– mondta a lapnak. Arról is beszélt, hogy neki azzal nincs problémája, hogy katonákat ölnek és ejtenek túszul, mert ahogy fogalmazott „az a katonának a dolga: harcolni, túsznak lenni, meghalni”. Szerinte őket erre készítik egész életükben, de egy gyereket vagy egy anyukát elrabolni és kínozni kegyetlenség.

B. Mendel korábban már volt katona. 2014-ben zajlott az „Erős szikla” nevű hadművelet, amit az Izraeli Védelmi Erők indítottak a Hamász által uralt Gázai övezetben, amivel az onnan érkező rakétatámadásokat szerették volna felszámolni. Ebben a hadműveletben Mendel két barátja is életét vesztette. Ekkora döntött úgy, hogy megy katonának.

Három év után végül leszerelt, majd visszahívták – ekkor dolgozott egy ideig sima katonaként –, de tavaly nyáron visszatért Magyarországra, ahol 2010 óta élt.

Szombaton délelőtt viszont úgy döntött, vissza akar menni. A lap cikke szerint felhívta korábbi parancsnokát, és jelezte neki, hogy menni akar, aki erre úgy felelt, nem muszáj mennie. Majd egy másik tiszttől akart behívó papírokat kérni, aki csak annyit mondott neki, háborúban senki nem fog behívót küldeni neki.

A hétvégére tudott nagy nehezen jegyet szerezni a Budapestről egyedüliként az országba repülő izraeli légitársaság gépére.

Próbáltak lebeszélni róla. Sokan nem értik, mit akarok, mindenem megvan, minek keresem a bajt. Mindig mondom a szüleimnek, hogy nézzétek a túsz gyerekekről a videót. Ha egy túsz lenne, akkor is mennék, de jóval több van, 150 vagy 200 okom van menni

– mondta.

A Telexnek azt is elárulta, a másik ok, amiért megy, épp szerdán történt: édesanyjával beszélt videócseten, amikor Izrael északi részén található falujukat találat érte. „Egyszercsak megszakadt a vonal. Megnéztem a híreket, mondták, hogy 15 drón bekerült Libanonból a mi területünkre. Tudod, milyen szar érzés, ha édesanyádat lövik? Ha anyánkat szidják is rossz érzés, nem ha lövik” – mondta.

B. Mendel arra készül, hogy hamarosan a légicsapásokon túl is lesz válasz az izraeli hadsereg részéről. Eleinte arra tippelt volna, hogy egy-két évig eltartanak majd a harcok, de most inkább azt mondaná, hogy két-három hónap alatt véget érhet a konfliktus.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik