A következő élő közvetítés része Oroszországban őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki vezető ügyvédeit is

Oroszországban őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki vezető ügyvédeit

Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP
Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP

Őrizetbe vették Oroszországban a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij három ügyvédjét miután házkutatást tartottak náluk szombaton – közölte a Guardian.

A független orosz média arról is írt, hogy nemrég razziát tartottak egy olyan ügyvédi irodában is, ahol Navalnij egy másik ügyvédje, Olga Mihajlova dolgozik, ő viszont az akció idején már nem tartózkodott Oroszországban – írták. A cikk szerint az akció Navalnij „teljes elszigeteléséről szólt“.

Az egyik letartóztatott ügyvédnek pénteken kellett volna megjelennie a bíróságon, két olyan perben, amelyekben Navalnij nyújtott be keresetet az ellen a büntetőtelep ellen, ahol fogva tartják. Az ellenzéki vezető a később novemberre elnapolt tárgyaláson azt mondta, hogy az ügyvédei ellen indított eljárás „az oroszországi jogállamiság állapotát” jelzi. Kiemelte, hogy ma Oroszországban „ahogy a szovjet időkben is, nemcsak a politikai aktivistákat, hanem az ügyvédeiket is üldözik és politikai foglyokká teszik”.

A cikk szerint Oroszországban sok a politikai fogoly, akik számára az ügyvédek rendszeres látogatása – különösen a távoli régiókban – mentőövet jelent, amely lehetővé teszi számukra, hogy tájékoztassák szeretteiket állapotukról, valamint jelentsék és visszaszorítsák a börtöntisztviselők által elkövetett visszaéléseket.

Navalnij Vlagyimir Putyin elnök leghevesebb bírálója, aki a hivatali korrupció ellen kampányolt és jelentős Kreml-ellenes tüntetéseket szervezett. 2021-ben letartóztatták, miután visszatért Moszkvába Németországból azután, hogy felépült az idegmérgezésből, amelyet a Kremlnek tulajdonított. Azóta három börtönbüntetésre ítélték el, legutóbb szélsőségesség vádjával, és hónapokat töltött börtönben a különböző kisebb szabálysértések miatt is, amelyekkel a börtöntisztviselők megvádolták.

Navalnij korábban elutasította az ellene felhozott vádakat, mivel szerinte azok politikai indíttatásúak voltak, és azzal vádolta a Kremlt, hogy életfogytiglani rács mögött akarja tartani. Most 2021 januárja óta van börtönben, ahol 19 éves büntetését tölti.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik