Élő Nagyvilág

Drónbecsapódás újabb bizonyítékát találták Romániában

Dmytro Smolienko / NurPhoto / AFP
Dmytro Smolienko / NurPhoto / AFP

Újabb drónroncsokat találtak Románia területén

Újabb drónroncsokat találtak Románia területén – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A román védelmi tárca tájékoztatása szerint az Ukrajnával közös határ mentén pirkadat előtt találtak egy krátert a Duna-parti ukrajnai Izmajil folyami kikötővel szemben lévő Plauru településtől három kilométerre nyugatra.

Feltételezések szerint a drón becsapódáskor felrobbanhatott. Egyelőre nem tudni, hogy a pilóta nélküli repülőeszközt mikor, illetve honnan indíthatták.

A védelmi tárca nem sokkal korábban közölte, hogy több, az ukrajnai folyami kikötők ellen indított dróntámadást is észleltek.

Oroszország szörnyű támadásai az ukrán polgári infrastruktúra ellen újabb komoly következményekkel jártak Románia területén

– írta Luminita Odobescu külügyminiszter az X közösségi platformon, hozzátéve, hogy becsapódás újabb bizonyítékát találták román földön.

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy hagyjon fel ezekkel a háborús bűncselekményekkel” – tette hozzá a román diplomácia vezetője.

A bukaresti hatóságok az utóbbi hetekben több roncsdarabot is találtak, amelyek közléseik szerint az orosz hadsereg által használt pilóta nélküli repülőeszközök alkatrészeivel mutatnak hasonlóságot.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az észak-atlanti szövetség növelte a Románia légterét ellenőrző repülőgépek számát a törmelékek megtalálását követően. Hozzátette: nincs jele annak, hogy az incidensek szándékos támadások lennének a NATO-szövetségesek ellen, inkább az Ukrajnával szembeni igazolhatatlan támadások következményei.

Klaus Iohannis román elnök a drónroncsok felfedezésével kapcsolatban Románia légterének teljességgel elfogadhatatlan megsértéséről beszélt, amely szerinte a térségben élő lakosság biztonságára nézve is valódi veszélyt jelent.

Román elnöki hivatal: Az ország és a NATO területére hulló dróntörmelékek emelik az eszkaláció kockázatát

Közleményt adott ki Románia elnöki hivatala, miután csütörtökön krátert fedeztek fel az ukrán határ közelében, amelyet feltehetően drón becsapódása okozott.

Az Ukrajna tengeri és folyami kikötői elleni orosz dróntámadások erősödése a Fekete-tenger térségében még közelebb hozta a háborút Románia határaihoz

– idézte a Reuters az elnöki hivatal közleményét. Mint hozzátették: A Románia – és egyúttal a NATO – területére hulló dróntömelékek esetei emelik az eszkaláció kockázatát.

Újabb orosz drón zuhant román területre

Orosz drón maradványait találták meg az ukrán határ mellett, a romániai a Tulcea megyében, Ceatalchioi közelében.

A Krónika azt írja, a helyszínen nem sokkal éjfél után fedezték fel a becsapódás okozta krátert, ahol a drón maradványait is megtalálták. A hadsereg átvizsgálja a területet.

A román védelmi minisztérium közlése szerint a krátert, amely a becsapódáskor bekövetkezett robbanás nyomán keletkezett, Plauru községtől 3 kilométerre nyugatra találták meg. A környéket lezárták, a roncsokat pedig szakértők vizsgálják meg.

Ez már a negyedik orosz harci drón, melynek maradványai román területen érnek földet. Csütörtök éjjel Oroszország újabb dróntámadást intézett Ukrajna dunai kikötői infrastruktúrája ellen, Izmajil körzetben, kárt okozva az Odessza megyében található létfontosságú exportútvonalban.

Az elmúlt hetekben Oroszország a Duna-deltában levő ukrán folyami kikötőket támadja. A dróntámadások célja az ukrán gabonaimport akadályozása, amelyet a fekete-tengeri gabonaegyezmény felmondása után részben a folyami szállításra szerveztek át. Moszkva egyoldalúan mondta fel az egyezményt. Az orosz célpontok között volt az ukrajnai Izmajil és Reni kikötő is: mindkét város a Duna partján fekszik, közel Romániához.

Ismét Odesszát lőtték az oroszok

Az ukrán légierő 28 darab, Oroszország által indított Shahed típusú drónt lőtt le az éjszaka.

A drónokat a megszállt Krímben lévő Csaudából és a határmenti Belgorodi területről indították, és több különböző ukrajnai célpont felé vették az irányt. A légvédelem legalább hat megyében működött, köztük a déli Odessza és Mikolajiv térségében.

Öt orosz drónnak azonban sikerült átjutnia a légvédelmen. Az ukrán Suspilne arról írt, hogy egy odesszai kikötőben magánházak és raktárak rongálódtak meg, valamint a támadás után tűz ütött ki. Meg nem erősített információk szerint egy idős nő is megsérült.

Az ukrán főügyészség ma reggel közzétett egy fényképet, amelyen állítólag egy odesszai gabonatározó látható, az éjszakai légicsapás után.

Oroszország a fekete-tengeri gabonaegyezmény júliusi felmondása óta támadja az ukrán kikötői infrastruktúrát, köztük a folyami kikötőket.

(The Kyiv Independent / The Guardian)

Zelenszkij: Ha véget ér a háború, nem indulok újra az elnökválasztáson

A román Digi24-nek adott interjút Volodimir Zelenszkij. A beszélgetés során a jövőre esedékes ukrán elnökválasztás is szóba került: arra a kérdésre, hogy újraindul-e, Zelenszkij úgy válaszolt:

Ha a háború folytatódik, akkor igen. Ha a háború véget ér, akkor nem. Háborús időkben nem menekülhetek el csak úgy.

Ugyanakkor azt nem tudta megmondani, hogy mikor rendezik meg a következő elnökválasztást Ukrajnában.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy előbb-utóbb az összes ukrán területről ki fogják szorítani Oroszországot.

Ez a háború végső szakasza. Nem a középső. Az első szakasz a megszállásról szólt, ezt követte az orosz offenzíva megállítása és a kezdeményezés átvétele. Úgy gondolom, már az utolsó szakaszban járunk. Sok dologtól tartunk, ilyen a források előteremtése, valamint a fegyverszállítások … de most már az utolsó szakaszban vagyunk, és ez a legnehezebb

– vélekedett Zelenszkij.

(Pravda)

Orosz szabotőrök betörését hiúsította meg Ukrajna

Orosz szabotőrcsoport készült áttörni Ukrajna északkeleti határát, és benyomulni Szumi térségébe. Az akciót Ukrajna meghiúsította, közölte Szerhij Naev, az Ukrán Fegyveres Erők Egyesített Erőinek parancsnoka a Telegramon.

Tájékoztatása szerint a szabotőrök megpróbáltak az ukrán államhatárt átlépve egy, a polgári infrastruktúra szempontjából kritikus létesítmény felé továbbhaladni. Azonban a nyolctagú csoportot az ukránok visszaverték. Az ukrán oldalon veszteségek nincsenek.

(The Guardian)

Négy ember meghalt, miután orosz rakétatalálat ért egy iskolát

Négy ember meghalt a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban található Nikopol városában, miután orosz rakétatalálat ért egy iskolát, közölte Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon.

A halálos áldozatok között van egy 72 éves férfi, valamint három nő, akik 69, 67 és 60 évesek voltak.

Az áldozatok az oktatási intézmény alkalmazásában álltak.

A támadásnak két sérültje is van, őket orvosi ellátásban részesítették.

(The Guardian)

Olvasói sztorik