Nagyvilág

Szokatlan jelenség miatt leállították a Balti-tengeri gázvezetéket

JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Szivárgás gyanúja miatt ideiglenesen leállították a Finnországot Észtországgal összekötő Balti-tengeri gázvezetéket – közölték a finn és az észt földgázszállítási rendszerüzemeltető vállalatok vasárnap.

Az MTI tudósítása szerint a finn Gasgrid Finland és az észt Elering jelezte, hogy vasárnap hajnalban szokatlan nyomáscsökkenést észleltek a Balticconnector vezetékben. Felmerült a gyanú, hogy szivárgás állhat fenn, és emiatt a vezetéket ideiglenesen lezárták. A két rendszerüzemeltető közösen vizsgálja az incidens körülményeit. Közlésük szerint akár több hónapot is igénybe vehet a helyreállítás, ha a nyomáscsökkenést valóban szivárgás okozta és károk keletkeztek a vezetékben.

A gázvezeték ideiglenes leállításától függetlenül mindkét országban zavartalan és biztosított a lakosság gázellátása – közölte a Gasgrid Finland és az Elering.

Az érintett, 77 kilométer hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt 2020 eleje óta köti össze a finnországi Inkoo LNG-terminált Paldiski észt kikötővárossal.

Tavaly szeptemberben az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében. Akkor négy helyen észleltek gázszivárgást. A vizsgálatok azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg.

Kapcsolódó
Hamis zászlók: az oroszok és az amerikaiak után ukránokat és lengyeleket vádolnak az Északi Áramlat felrobbantásával
Az Északi Áramlat gázvezetékeinek tavaly szeptemberi felrobbantása szinte havonta kerül más-más megvilágításba – attól függően, hogy éppen melyik ország politikusa, titkosszolgálata vagy újságírói derítették ki az aktuálisnak tűnő „igazságot” az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik