Nagyvilág

Hét iskolát is be kellett zárni Franciaországban az ágyi poloskák miatt

Thibaut Durand / Hans Lucas / AFP
Thibaut Durand / Hans Lucas / AFP
Az oktatási miniszter szerint annyira megszaporodtak az ágyi poloskák az iskolákban, hogy azonnali válaszlépésre van szükség.

Franciaország hét iskolát kényszerült bezárni, mert egyre nagyobb aggodalomra ad okot a poloskák fertőzése – írja a francia oktatási miniszter nyilatkozata alapján a Guardian. Gabriel Attal a France 5 televíziónak arról beszélt, hogy úgy tudja,

eddig 17 oktatási intézményben fedeztek fel ágyi poloskákat, melyek közül hetet be is kellett zárni.

A francia kormány a héten egy sor ülést tartott, hogy megvizsgálja, mi állhat a poloskabejelentések megugró számai mögött, miközben Franciaország a rögbi-világbajnokság házigazdája és a 2024-es párizsi olimpia megrendezésére is készül.

A hét elején még csak két oktatási intézményről – egy marseille-i, és egy Lyon mellett fekvő Villefranche-sur-Saone-ban található iskoláról – számoltak be, amiket poloskairtás miatt zártak be.

Pénteken viszont már azt közölte az oktatási minisztérium, hogy összesen 5 bezárt iskola van, és a bezárások mintegy 1500 tanulót érintenek.

Közel 60 ezer intézményünk van, és itt csak néhány tucatról beszélünk, de az igaz, hogy az esetek halmozódnak. Azonnali válaszra van szükség, hogy 24 órán belül el tudjuk látni az érintett intézményeket

– mondta a tárcavezető a tévéinterjúban. Illetve arról is beszélt, hogy az egészségügyi minisztériummal és a regionális egészségügyi ügynökségekkel együttműködve elkészítették azoknak a „jóváhagyott és elismert” cégeknek a listáját, ahova az iskolaigazgatók fordulhatnak, ha az általuk vezetett intézményben megjelennek az ágyi poloskák.

Az észak-franciaországi Amiens egyik városi könyvtárát szombaton nyitották meg újra, miután a poloskák miatt több napra be kellett zárni.

A francia háztartások tizede szenvedett poloskaproblémától az elmúlt néhány évben. Az ágyi poloskák kiirtása akár több száz euróba is kerülhet, és ha valahol megjelennek a poloskák, akkor ott a kártevőirtást gyakran meg kell ismételni – írja a brit lap.

A vérszívó rovarokat a párizsi metróban, a nagysebességű vonatokon és a párizsi Charles De Gaulle repülőtéren is észlelték.

Az egyes eseteket azonban a hatóságok nem erősítették meg, és az RMC TV arról számolt be, hogy a párizsi közlekedési vállalat, a RATP vizsgálata nem talált poloskákat a járatain.

Ágyi poloskák lepték el Párizst, sokan kormányzati fellépést sürgetnek
Mozikban, metrón, buszon is levideózták a vérszívó rovart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik