Nagyvilág

A velencei buszbaleset civil hősei puszta kézzel mentették ki az áldozatokat az égő roncsból

Andrea Merola / EPA-ANSA / MTI
Andrea Merola / EPA-ANSA / MTI
Amikor kedden vacsorafőzés közben Boubacar Touré és a lakótársa hirtelen nagy zajt hallottak kintről, először azt hitték, hogy földrengés van. De aztán kinéztek az ablakon, majd a balesetre ráeszmélve rögtön le is rohantak segíteni.

Leszaladtunk arra a helyre, ahol a busz lángolt, és azt hallottam, hogy egy nő azt kiabálja: »A gyermekem, a gyermekem!«

– emlékezett vissza a keddi velencei buszbaleset utáni pillanatokra a tragédia helyszíne mellett élő, eredetileg Gambiából származó 27 éves Boubacar Touré. Majd azzal folytatta a BBC-nek adott nyilatkozatát, hogy előbb a nőt majd a súlyosan megégett, de még életben lévő kisfiát is sikerült kihúznia a roncs ablakán keresztül.

Az elektromos busz busz – amely turistákat szállított vissza egy közeli kempingbe egy Velence történelmi központjában töltött nap után – egy forgalmas felüljárón haladt, amikor kedd este hirtelen áttörte a szalagkorlátot, és 15 métert zuhant a híd alatt futó vasúti sínekre. Ahol az elektromos vezetékekkel való találkozása, és a jármű akkumulátorának kigyulladása miatt az egész busz lángra kapott.

A balesetben legalább 21 ember meghalt. A 15 sérült közül a legtöbben az intenzív osztályon fekszenek. Az áldozatok között voltak egy csecsemő és több nagyobb gyerek is volt. A velencei polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a buszon utazó halálos áldozatok külföldiek, akik hat különböző országból származtak. A halottak között német, portugál, román és ukrán állampolgárok is voltak.

Touré a nő és a kisgyereke megmentése után úgy döntött, megpróbálja eloltani a lángokat az egyik busz mellett talált tűzoltó készülékkel, majd amikor az kifogyott, akkor a járókelők több másik tűzoltó készüléket is a kezébe nyomtak, de a tűz olyan erős volt, hogy ezzel a módszerrel nem lehetett megfékezni.

„Így inkább másokat is biztonságba húztam, egy nőt, egy férfit és egy gyereket. Az embereknek vérzett a fejük. Nagyon sok vér volt” – mondta Touré.

Lakótársa, a nigériai Odion Eboigbe is vele tartott a spontán mentőakcióra, és ő is több embert kimentett a lángok közül.

Sokakat meg tudtunk menteni, de sajnos mások meghaltak. Nem féltem, nem gondoltam a saját biztonságomra, mert láttam az embereket, akiknek felhasadt a fejük. Ma a kollégáim megkérdezték tőlem: »mire gondoltál, amikor a lángok felé mentél?« Amire én annyit feleltem, hogy csak úgy éreztem, meg kell mentenem a nőket és a gyerekeket.

Miután a mentőszolgálat munkatársai megérkeztek, órákig tartott, mire eloltották a lángokat, és segítettek a sérülteken. A tűz olyan heves volt, hogy a halottak egy részének azonosításához DNS-mintákat kell majd használni.

A felüljáró azon pontján, ahol a busz a katasztrofális kanyarban megfordult, a szalagkorlát széttört, és üvegszilánkok hevernek az aszfalton. Egy járókelő sárga virágokat helyezett el – fogalmaz a BBC helyszíni tudósítása.

A hatóságok szerint nem volt jele annak, hogy a busz hirtelen fékezett volna. A baleset kiváltó oka az lehetett, hogy a busztársaságnak hét éven át dolgozó sofőr, Alberto Rizzotto hirtelen rosszul lett, és elvesztette a jármű feletti irányítást. A tragédia után egy térfigyelőkamera-felvételt is nyilvánosságra hoztak.

A sérültek között ukrán, német, horvát és spanyol állampolgárok is vannak. A helyi média például beszámolt egy – 7 és 13 éves – német testvérpárról, akik a balesetben nemcsak súlyosan megsérültek, hanem a szüleiket is elvesztették.

A buszon „egész családok: nagyszülők, unokák és házastársak” voltak – mondta Chiara Berti az Angelo di Mestre-i kórházból.

A tragédia máris kérdéseket vetett fel a felüljárón lévő korlátok állapotával kapcsolatban, amelyek egyértelműen rozsdásodtak és elöregedtek. Domenico Musicco, a közúti balesetek áldozatait tömörítő egyesület vezetője „előre megjósolható tragédiának” nevezte az esetet.

Az olasz utak karbantartása rossz. Túl keveset fektetnek a közúti biztonságba. Becslések szerint a balesetek 30 százaléka ennek tudható be

– mondta az AFP hírügynökségnek.

Velence háromnapos gyászt hirdetett a várost mélyen megrázó tragédia miatt. A két hős, Touré és Eboigbe pedig azt mondja, hogy a baleset óta nem tudnak aludni.

Térfigyelő kamera rögzítette a halálos velencei buszbalesetet
21 áldozatot követelt eddig a tragédia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik