Nagyvilág

Nova: Vucic vétót kért Orbántól az EU-szankciói ellen

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A Fidesz az Európai Parlamentben a koszovói szerbek helyzetének rendezését sürgette.

Amikor Orbán Viktor szeptemberben Szerbiában járt, Aleksandar Vucic elnök arra kérte, vétózza meg, ha az EU Belgrád, illetve ellene szankciókat akarna bevezetni, a koszovói rendőrök ellen öt nappal korábban elkövetett fegyveres támadás miatt – írja a Szabad Magyar Szó. A megbeszélésen hivatalosan a térség stratégiai biztonságáról tárgyaltak, de a Nova.rs forrásai szerint az államfő ekkor kérte meg a magyar kormányfőt, hogy

befolyásolja az Európai Unió döntéshozatalát, amennyiben az ellene, vagy hatalma ellen irányulna. (…) A magyar kormányfő erre azt válaszolta, hogy országa nem támogatja a szankciós politikát, így minden bizonnyal egy ilyen döntés ellen teszi le a voksát.

Peter Stano szóvivő néhány napja azt mondta, az EU teljes körű együttműködést vár el Belgrádtól a szeptember 24-ei fegyveres támadás vizsgálata ügyében, kész megfontolni a büntetőintézkedéseket is, ha a tagállamok ezt szükségesnek ítélik. Noha egy koszovói szerb politikus, Milan Radoicic beismerte, ő szervezte a fegyveres támadást, többen biztosra veszik, hogy Szerbia, illetve Vucic állt a támadás hátterében. A koszovói elnök, Vjosa Osmani azt állította, a koszovói hatóságok közvetlen bizonyítékokkal rendelkeznek arról, hogy a terrortámadás a szerb államfő parancsára történt, az incidens előre kitervelt agresszió volt.

Aleksandar Vucic visszautasította, hogy neki vagy Szerbiának bármi köze lenne az akcióhoz. de a Szerbia Központ (Srbija Centar – SRCE) elnöke szerint ideje lenne a parlamentben megvizsgálni a szerepét a történtek miatt, hiszen saját bevallása szerint is az államfő a Koszovó-politika alkotója, döntéshozója és végrehajtója, így felelőssége vitán felüli, függetlenül attól, volt-e egyébként köze a Banjska faluban történtekért.

Szerdán egyébként már szabadon is engedték a koszovói terrortámadás miatt őrizetbe vett főszervezőt. A belgrádi bíróság nem tartotta indokoltnak Milan Radoicic letartóztatását, ő  tagadta bűnösségét. A bíróság úgy döntött, elég a bűnügyi felügyelet, mert nem áll fenn a szökés, elrejtőzés veszélye, ám a kétes hírű üzletembernek megtiltoták, hogy elhagyja Szerbia területét és belépjen Koszovó területére. A hónap első és 15-ik napján jelentkeznie kell a rendőrségen.

Fidesz: Rendezzék végre a koszovói szerbek helyzetét!

Az Európai Parlament plenáris ülésén a koszovói történéseket Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője úgy értékelte, hogy a lehető leggyorsabban megoldást kell találni a Koszovóban élő szerb közösség helyzetére. A kormánypárt honlapja szerint a vajdasági származású képviselő elismerte, kellegy elfogulatlan, alapos vizsgálat, de

ezek az események csupán tünetei egy sokkal mélyebb problémának, ami nem más, mint a koszovói szerb közösség egy évtizede megoldatlan helyzete.

A politikus szerint számos nemzetközi egyezmény nyújt keretet a különleges közösségek helyzetének kezelésére, amelyek az európai integráció folyamatában is nélkülözhetetlen koppenhágai kritériumok részét képezik. Minden jogi elem, az európai és amerikai közvetítők politikai hajlandósága adott, de

így egy évtized után a pristinai kormányzatnak is meg kell tennie a szükséges lépéseket!

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke azt hangsúlyozta: a Nyugat-Balkán stabilitásához el kell kerülni az észak-koszovói helyzet eszkalációját és a Belgrád és Pristina közötti politikai párbeszéd befagyását.

Ezt csak úgy lehet elérni, ha a koszovói szerbek biztonságban érzik magukat hazájukban, ezért el kell kerülni minden további feszültségkeltést. A magyar álláspont a kezdetektől fogva világos: mindent meg kell tennünk a Nyugat-Balkán békéjének garantálásához, a térség országainak, így a kulcsország, Szerbia integrációjának előmozdításához  

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Keresztapák barátja szervezhette meg a koszovói rendőrt gyilkoló szerb fegyvereseket
Szerbia megpróbálja nemzetközivé szélesíteni azt a konfliktust, ami Koszovóban kezd egyre véresebbé válni. Közben kiderült, hogy kik hajtották végre a hétvégi gyilkos támadást, és az is sejthető, hogy ki állhatott az akció hátterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik