Nagyvilág

Kirakják az illegális bevándorlókat Pakisztánból

Wakil KOHSAR / AFP
Wakil KOHSAR / AFP

Az összes illegális bevándorlót felszólították Pakisztánban kedden, hogy hagyják el az ország területét, ellenkező esetben valamennyijüket kitoloncolják – értesült a Reuteres hírügynökség. A pakisztáni belügyminisztérium azt követően döntött így, hogy kiderült: az idén elkövetett összesen huszonnégy öngyilkos merényletből tizennégyet afgán bevándorlók követtek el.

Szarfraz Bugti belügyminiszter azt közölte: november 1-jéig minden illegális bevándorlónak el kell hagynia Pakisztánt, vagy erőszakkal fogják kitoloncolni őket.

Pakisztánban a belügyminisztérium szerint 1,73 millió afgán állampolgárnak nincs törvényes tartózkodási engedélye.

Az afgán menekültek száma a 2021. augusztusi tálib hatalomátvétel után kezdett újra drasztikusan emelkedni az országban. Emlékezetes, hogy a NATO kivonulása után, a szélsőséges iszlamista csoport hatalomátvétele miatt tömegesen próbálták elhagyni az országot.

A múlt héten Pakisztánban két öngyilkos merényletet követtek el különböző vallási összejövetelek helyszínén. Ezekben legalább ötvenkilenc ember vesztette életét. A pakisztáni kormány a hétvégén még az indiai hírszerzést hibáztatta az egyik merényletért, mondván, hogy részt vettek annak megszervezésében.

Az afgán vezetés egyelőre nem reagált a pakisztáni belügyminiszter keddi közlésére. A tálibok azonban korábban többször visszautasították, hogy Afganisztánban képeznének ki terrorcselekményeket elkövető fegyvereseket, továbbá Pakisztán biztonságát az ország belügyének tekintik. A gyilkos támadások száma 2022-ben lőtt ki Pakisztánban, miután a felek felmondták a kormány és a Tehrík-e-Taliban Pakisztán (TTP) nevű militáns iszlamista ernyőszervezet közötti informáis tűzszünetet.

Kapcsolódó
Miért szaporodtak el annyira a terrortámadások Pakisztánban?
Aggodalomra ad okot, hogy az afganisztáni és pakisztáni tálibok kölcsönösen támogathatják egymást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik