Nagyvilág europoli

Magyar tábornok kerül az Európai Unió boszniai katonai műveletének élére

Dr. Sticz László vezérőrnagy személyében 2024 januárjától egy éven keresztül magyar tábornok irányítja az Európai Unió bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR ALTHEA missziót – derült ki a honvédelmi miniszter által jegyzett közleményből. Dr. Sticz László vezérőrnagy jelenleg a Magyar Honvédség Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka. Eddigi pályafutása során szolgált már a Nyugat-Balkáni Hadszíntéren, valamint a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságán is, így hazai és külföldi beosztásai ellátása során átfogó tapasztalatokat szerzett a haderőfejlesztés és -tervezés területein.

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette, a kormánynál prioritás a Nyugat-Balkáni régió stabilitásának megőrzése, mivel a térség országai fontos szerepet játszanak az illegális migrációs hullámok féken tartásában. Magyarország pedig évtizedek óta részt vesz a regionális nemzetközi katonai missziókban, amelyek között az egyik legfontosabb az Európai Unió EUFOR ALTHEA művelete Bosznia-Hercegovinában

A miniszter kiemelte, hogy a magyar katonák katonaszakmai és szövetségesi szerepvállalásának egyik legnagyobb elismerése, hogy számos alkalommal tölthettek már be vezető pozíciót a térség misszióiban. Ehhez a sorhoz csatalkozik most Dr.Sticz László vezérőrnagy, akinek ak inevezését az EU Katonai Tanácsa és Hubert Cottereau altábornagy, a NATO műveleti parancsnokságának törzsfőnök-helyettese, egyben az ALTHEA művelet EU műveleti parancsnoka is támogatta.

A közlemény kitér arra is, hogy a Magyar Honvédség 2024-től az EUFOR ALTHEA parancsnoki és egyes kulcsbeosztásai, valamint az eddig is biztosított erők mellett további erőkkel is hozzájárul a művelethez, a többi között helikopteres légiszállítási és légi kiürítési képességgel, úgynevezett “ROLE-1” (műveleti területen katonaorvosok által biztosított) egészségügyi ellátási szint képességgel, tűzszerész csoporttal, robbanóanyag kereső kutyás képességgel, és katonai rendész csoporttal – részletezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik