Nagyvilág

Ártatlannak mondta magát Joe Biden fia büntetőügyének első meghallgatásán

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ártatlannak mondta magát első bírósági meghallgatásán kedden az amerikai elnök fia, Hunter Biden, aki ellen tiltott fegyverbirtoklás miatt indult büntető eljárás.

Joe Biden fia Delaware állam szövetségi kerületi bíróságán jelent meg, hogy meghallgassa az ellene felhozott három vádpontot, amelyek elvben összesen akár 25 év börtönnel büntethetők. A védőügyvédek jelezték, hogy kezdeményezni fogják a vádak ejtését, mert azokat alkotmányellenesnek tartják.

A meghallgatáson a bíró Hunter Biden szabadlábon maradásához több feltételt szabott, ezek között szerepel, hogy munkát keres, és tájékoztatást ad minden külföldi utazásáról, nem fogyaszt alkoholt és nem használ kábítószert, valamint vállalja, hogy bármikor ellenőrizhetik teljesíti-e ezeket a feltételeket.

A tiltott fegyverbirtoklás vádjának alapja, hogy Hunter Biden 2018 őszén egy lőfegyver vásárlása során hamisan töltötte ki az ilyen esetekre előírt nyomtatványt, és azon azt állította, hogy nem rendszeres kábítószerfogyasztó. Az Egyesült Államok törvénye szerint aki bizonyítottan kábítószerfüggőségben szenved nem birtokolhat lőfegyvert.

Biden elnök fia ellen 2018-ban indult nyomozás adó-bűncselekmények gyanújával, ami később a tiltott fegyverbirtoklás ügyével egészült ki. Úgy tűnt, hogy Hunter vádalku keretében a bíróság előtt bűnösnek vallja magát két kisebb súlyú adóbűncselekmény vádjában, de végül ez nem sikerült, ezután jött a vádemelés a fegyverbirtoklás miatt. David Weiss, a nyomozással megbízott különleges ügyész szeptemberben jelezte, hogy küszöbön áll a vádemelés Hunter Biden ellen adófizetés elmulasztása miatt is.

Az előzményekről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
A fia elleni per és egy alkotmányos vádeljárás lehetőségének árnyéka is Bidenre vetül
Bár a jelenlegi amerikai elnöknek a párton belül nincs komoly kihívója a jövő évi elnökválasztás előtt, a politikai környezet lehetne kedvezőbb is, és ehhez a családján belüli problémáknak is köze van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik