Nagyvilág

Több százezren vettek részt az ellenzék választási nagygyűlésén Varsóban

Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Több százezer ember részvételével tartottak ellenzéki nagygyűlést Varsóban vasárnap, két héttel a választások előtt – a Reuters tudósítása szerint.

A közvélemény-kutatások szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) a legnagyobb esélyese a parlamenti választásoknak, de nehézségekbe ütközhet a többség megszerzése, mivel az ellenzék is erős, amely elsősorban a megélhetési költségek emelkedése és a demokratikus fékek és egyensúlyok eróziója miatt szorgalmaz kormányváltást.

Az biztos, hogy a vasárnapi tömegrendezvényen több százezren vettek részt. A varsói városi hatóságok szerint körülbelül egymillióan lehetettek a főváros eddigi legnagyobb tüntetésén, ugyanakkor a TVP közszolgálati műsorszolgáltató a rendőrség adataira hivatkozva 100 ezres létszámot közölt. Az onet.pl internetes hírcsatorna azt közölte, hogy számításai szerint mintegy 600–800 ezren vettek részt a tüntetésen.

Az ellenzék abban reménykedik, hogy a hatalmas demonstráció arra ösztönzi a választókat, hogy minél többen vegyenek részt a voksoláson, és a változásra szavazzanak.

Nagy változás következik. Ez Lengyelország újjászületésének jele

– mondta Donald Tusk, az ellenzéki Polgári Platform vezetője az összegyűlt tömegnek, amelyben sokan a lengyel zászló mellett uniós lobogókat is lengettek. Tusk szerint a PiS célja lehet Lengyelország kiléptetése az EU-ból, amit a pártja ellenez, de a választás döntő fontosságú lesz a kisebbségek és a női jogok védelme szempontjából is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik