Nagyvilág

Irán figyelmeztette Azerbajdzsánt, hogy ne akarja elfoglalni Örményország egy részét

Anthony Pizzoferrato / Middle East Images / AFP
Anthony Pizzoferrato / Middle East Images / AFP

Azerbajdzsán Hegyi-Karabahot térdre kényszerítő villámoffenzívájával kapcsolatban Irán óva intett hétfőn „a geopolitikai átrendeződésektől” a Kaukázusban, elismerte azonban Baku szuverenitását egykori szakadár régiója felett.

Ellenezzük a nemzetközi határok eltolását és a geopolitikai átrendeződéseket a Kaukázus térségében

– jelentette ki Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő az Azerbajdzsán által szorgalmazott Zangezur-folyosó tervére utalva.

Baku már régóta meg akarja építeni a folyosót, amelyen keresztül elérheti a területileg tőle elkülönült – Örményországgal, Törökországgal és Iránnal – határos Nahicseván exklávéját. Ez az összeköttetés azonban elvágná Iránt Örményországtól.

Kanaáni nyilatkozatának hátterében Armen Grigorjánnak, az örmény biztonsági tanács titkárának teheráni látogatása áll, aki vasárnap óta tartózkodik az iráni fővárosban. Jereván és Teherán különösen gazdasági téren ápol szoros kapcsolatot.

Mindazonáltal az iráni külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy Teherán „mindig is támogatta a megszállt” hegyi-karabahi térség visszatérését Azerbajdzsánhoz.

Baku és Teherán kapcsolata roppant kényes, miután Azerbajdzsán szoros szövetségese Törökországnak, amely viszont Irán regionális riválisa. Azerbajdzsán ráadásul Irán „ősellenségétől”, Izraeltől vásárol fegyvereket.

A részletekről korábban itt írtunk.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik