Nagyvilág

A migránsellenes kormány vízumpolitikája miatti botrány eldöntheti a lengyel választást

BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Egyes vélemények szerint több százezer, a kormány szerint viszont csak pár száz vízumot adtak ki törvénytelenül a lengyel konzulátusok. Az ügynek komoly nemzetközi hatása lehet, de a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság otthon is mérhető károkat szenvedhet el a botrány miatt néhány héttel a parlamenti választás előtt.

Több hivatalnokot kirúgtak, másokat letartóztattak egy vesztegetési ügy miatt Lengyelországban.

A lengyel sajtó szerint 2021 óta akár 250–350 ezer vízumot is kiadhattak több ezer, egyes esetekben több tízezer euróért.

Mindez kevéssel az október 15-ei parlamenti választás előtt nagyon kellemetlenül érintheti a migrációban kemény, az Orbán-kormányéhoz hasonló álláspontot közvetítő kormányzó pártot, a Jog és Igazságosságot (PiS).

„A 21. század legnagyobb botránya Lengyelországban” – értékelte a helyzetet a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (PO) vezetője, az Európai Néppárt vezetéséből hazatért Donald Tusk korábbi lengyel miniszterelnök, aki újra szeretné ezt a pozíciót betölteni.

A botrány lényege, hogy a lengyel konzulátusok világszerte, de főleg Afrikában és Ázsiában bőkezű ellenérték fejében lengyel munkavállalási vízumot és ezzel EU-s belépést biztosítottak.

A lengyel külügyminisztérium a hírekre reagálva szeptember 15-én közölte, felbontotta az összes külsős céggel a szerződést, melyek a vízumok feldolgozásában segédkeztek, kirúgtak egy osztályvezetőt, és rendkívüli ellenőrzést ígértek a varsói konzuli osztályon és a lengyel konzulátusokon szerte a világban.

A botrány azzal kezdődött, hogy augusztus 31-én házkutatást tartott a korrupcióellenes ügynökség a külügyminisztériumban, és ugyanilyen váratlanul – a hivatalos verzió szerint azért, mert nem voltak elégedettek a munkájával – elbocsátották a konzuli ügyekért felelős külügyminiszter-helyettest, Piotr Wawrzykot, aki csendben lekerült a PiS képviselőjelöltjeinek listájáról is (azóta kórházba került, állítólag öngyilkosságot kísérelt meg).

Wawrzyk elbocsátása után a Gazeta Wyborcza arról írt, hogy a nyomozás egy olyan rendszerre fókuszál, amelynek keretében nem EU-s állampolgároknak 5 ezer dollár fejében lengyel vízumot adtak. Olyan is előfordult, hogy a visszaélések révén indiaiak többszöri belépésre feljogosító vízumhoz jutottak, amellyel Mexikóba repültek, hogy belépjenek az Egyesült Államokba. Egy részük bollywoodi forgatócsoportnak adta ki magát.

Végül hét embert gyanúsítottak meg, három közülük előzetesbe is került.

A botrány meglehetősen rosszul jött a kormányzó PiS-nek, kivált, hogy a választással egy időben a kormánypárt kezdeményezésére népszavazást is tartanak, és az egyik kérdés az EU migrációs politikájának elhibázottságát sugallja.

A kormány szerint ugyanakkor nincs itt semmi látnivaló. „Lengyelországban nincs probléma az illegális bevándorlással” – jelentette ki a miniszterelnök, Mateusz Morawiecki, aki szerint Tusk egy alternatív valóságot akar felépíteni.

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto / AFP Mateusz Morawiecki a lengyel-fehérorosz határnál 2022. június 30-án.

A kormányfő tagadja, hogy hatalmas mértékű csalásról lenne szó, szerinte mindössze „pár száz” eset történt, és nem is a minisztériumból szervezték. Akik pedig részt vettek a törvénysértésben, azokat azonosították, és megtették velük szemben a megfelelő lépéseket.

Második kör

Csakhogy, mint kiderült, a visszaélésekről nem most értesült a kormány, már több mint egy éve tudomása volt róla.

Az Európai Bizottság szeptember 19-én egy 11 kérdésből álló levelet küldött a lengyel kormánynak, amiben többek között arról érdeklődnek, mit tesznek azért, hogy további korrupciós esetek ne történjenek meg, illetve hogy tisztázzák a helyzetet. Az uniós testület jelezte azt is, hogy nem elégedettek az ügy eddigi kezelésével.

A lengyelek a határidő lejárta előtt válaszoltak is, abban pedig az áll, hogy az első jelzések a „lehetséges szabálytalanságokról” 2022 júliusában érkeztek Varsóba. Állítólag már másnap elkezdtek vizsgálódni, ugyanakkor nyomozás csak idén márciusban indult.

Ebben a levélben is tiltakoznak azonban az ellen, hogy több tízezer vízumról lenne szó, mint ahogy arról a lengyel sajtó beszámolt, az ügyészi vizsgálat „268 vízumkérelemre vonatkozik”.

– Nem tudni, mennyi olyan vízum lehet, amit Lengyelországban tevékenykedő cégek nyomására, gyorsított eljárásban adtak ki, és mennyi olyan, amelyet megvesztegetés útján – figyelmeztetett Maciej Duszczyk varsói migrációkutató, a PiS kritikusa.

Az is kérdéses, hogy a kiadott vízumok közül mennyi olyan munkavállalói engedély, ami csak lengyelországi tartózkodást engedélyez, és mennyi teszi lehetővé az egész schengeni zónában való utazást. Igaz, az előbbivel is át lehet utazni például Németországba, hiszen a határok nyitva vannak, ott pedig papírok nélküli menekültként menedékkérelmet lehet benyújtani.

A Rzeczpospolita lengyel lap szerint 2020 óta 2 millió munkavállalói vízumot adott ki Lengyelország. Állítólag a lengyeleknél azután lett ebből botrány, hogy más EU-s államoknak feltűnt, szokatlanul sok migráns érkezik lengyel vízummal. Csak 2020-ban 600 ezret adtak ki, ami az EU-ban kiadott munkavállalói vízumok negyede.

A Financial Times az Eurostat alapján pedig arról írt, hogy a kiadott tartózkodási engedélyek száma Lengyelországban 2021-ben majdnem elérte az egymilliót, ami az EU-s adat harmada.

Wojtek RADWANSKI / AFP Fehérorosz határőrök állnak a földön ülő, feltehetően Afganisztánból érkező migránsok mögött Usnarz Górny lengyel falu közelében, a fehérorosz-lengyel határnál 2021. augusztus 20-án.

A lengyelek a bizottságnak írt levélben kitérnek arra, hogyan védik határaikat az illegális migrációval szemben, és szigorúan fellépnek az embercsempészekkel szemben.

Harc a németekkel

Az elmúlt napokban Németország bejelentette, szúrópróbaszerű határellenőrzést vezet be a cseh és a lengyel határon. Olaf Scholz kancellár a múlt héten egy bajorországi kampányrendezvényen úgy nyilatkozott:

Nem akarom, hogy Lengyelország csak úgy átdobjon embereket, hogy aztán a mi menekültügyi politikánkat bírálja.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter erre úgy reagált, hogy Scholznak tartózkodnia kellene az olyan kijelentésektől, amelyekben a határőrizetet összemossa a vízumbotránnyal, és ne avatkozzon bele a lengyel belügyekbe és a kampányba. Zbigniew Ziobro igazságügyminiszter pedig „rendkívüli szemtelenségnek” nyilvánította a kancellár kijelentését (miközben a lengyelek is határellenőrzést vezettek be a szlovák határon).

Német belpolitikai szempontok

Annyiban van igaza a lengyel kormányoldalnak, hogy a németek a határellenőrzést részben politikailag motiváltan vezetik be. Németország ugyanis jelenleg nagyobb menekülthullámmal szembesül, mint az ebből a szempontból kiemelkedő 2015-ös. Az év első nyolc hónapjában több bevándorló érkezett az országba, mint akkor. A kormánykoalícióban a vezető, Scholzot is adó szociáldemokrata párt, az SPD és a Zöldek is abból próbálnak hasznot húzni, hogy az eddigieknél szigorúbb migrációs politikát szorgalmaznak, mivel velük szemben a szélsőjobbos, migrációellenes Alternatíva Németországért (AfD) népszerűsége szárnyal, és már beérte, illetve megelőzte őket. A Zöldek még az EU-s migrációs paktumot is blokkolták volna. Illetve az sem véletlen, hogy a határellenőrzést az a Nancy Faeser belügyminiszter jelentette be, aki a jövő heti bajorországi és hesseni választás után az utóbbi tartomány miniszterelnöke szeretne lenni.

Varsó még azt is mérlegeli, hogy lezárja a német határt, hogy elrettentse a Németországban tartózkodó migránsokat attól, hogy megpróbáljanak bejutni Lengyelországba. Ez nem vicc, a PiS szóvivője nyilatkozott, és azt is hozzátette „az elmúlt években gigantikus migránsbeáramlás érkezett Németországból”. A csehek ezzel szemben azt jelezték, hogy együttműködnek a határellenőrzéseknél a német kollégáikkal.

Annyi biztos, hogy trendforduló látszik: Lengyelország kivándorlóországból bevándorlóországgá válik.

Mindenesetre veszélyes játékot űz ezzel a PiS, mert szavazatokat veszíthet azok körében, akik nem értenek egyet az egyébként is németellenes (nácizó) retorikával, és bosszankodnak a két ország közötti határátlépés megnehezülése miatt.

Odd ANDERSEN / AFP Határellenőrzés a német-lengyel határon 2023. szeptember 27-én.

Belharcok

Persze a korábban az Európai Tanácsot is vezető Tusk üti a vasat, amíg meleg, hiszen pártja, a Polgári Koalíció egyelőre tetemes lemaradásban van a harmadik választási győzelmére készülő PiS-sel szemben. Nyolc százalékpontos a különbség, Tuskék 30 százalékon állnak a jelenlegi felmérések szerint. Igaz, ez egyben a PiS-nek is azt jelenti, hogy egyedül nem lesz képes kormányozni, koalíciós partner után kell néznie.

Éppen ezért is vehetett fordulatot a PiS Ukrajna-politikája.

Lengyelország az invázió első napjától Ukrajna egyik fő európai támogatója volt, fegyvereket is küldött, a legtöbb menekültet is ők fogadták be, most viszont a gabonaexport körüli hercehurca miatt bejelentették, hogy nem szállítanak több fegyvert keleti szomszédjuknak.

Azóta pedig azzal is megvádolták az EU-csatlakozásért ácsingózó Kijevet – legalábbis a kormánypárti média –, hogy Berlinnel és Párizzsal játszanak össze, hogy Varsó megszavazza az EU új migrációs paktumát. Az összeesküvés-elmélet szerint Ukrajna feladata az lenne, hogy a gabonaexport kérdésével (így a magyarok, a lengyelek és a szlovákok elleni perrel) és a lengyelekkel való nézeteltéréseik felerősítésével megdöntsék a PiS-kormányt, ezzel pedig szabad lenne az út a francia-német páros által szorgalmazott reformok előtt. Cserébe Ukrajna EU-csatlakozásának meggyorsítását ígéri Scholz és Emmanuel Macron kabinetje.

A kormányoldalról a szélsőjobboldali Szabadság és Függetlenség Konföderáció nyújthattak kezet ezekkel a gesztusokkal, amely már korábban is tiltakozott Ukrajna megsegítése ellen. A botrány is nekik hozhat a legtöbbet, hiszen ők eleve migránsellenesek, a Polgári Platform pedig a PiS-nél puhább migrációs politikát követ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik