A következő élő közvetítés része Ukrán külügyi szóvivő Orbánnak: Ukrajna területe változatlan, nemzetközileg elismert határok veszik körbe

Románia megerősíti a légvédelmét az ukrán határon

Románia közelebb viszi a légvédelmi rendszereit az Ukrajnával határos Duna menti falvakhoz – írja a Reuters két védelmi forrásra hivatkozva. Több katonai megfigyelőállomást és járőrt telepítenek a határvidékre, továbbá négy amerikai F-16-os vadászgépet küldenek az ukrán határ közelébe, és kiterjeszti a repüléstilalmi zónát is.

A hadsereg két óvóhelyet épített a romániai Plauru nevű faluban, alig néhány száz méterre Izmajil. A környék lakói mobiltelefonon kapnak riasztást, ha orosz drónokat észlelnek a közelben.

Petras Malukas / AFP A Román Légierő F-16-os katonai vadászrepülőgépei a NATO balti légi rendfenntartó missziójának tagjaként a litván légtérben, Siauliai közelében, 2023. május 23-án.

A lap forrásai elmondták, hogy egyre nagyobb a feszültség a NATO-ban amiatt, hogy az ukrajnai háború átterjedhet a transzatlanti védelmi szövetség területére. Az elmúlt hetekben Oroszország a Duna-deltában levő ukrán folyami kikötőket támadja. A dróntámadások célja az ukrán gabonaimport akadályozása, amelyet a fekete-tengeri gabonaegyezmény felmondása után részben a folyami szállításra szerveztek át. Moszkva egyoldalúan mondta fel az egyezményt. Az orosz célpontok között volt az ukrajnai Izmajil és Reni kikötő is: mindkét város a Duna partján fekszik, közel Romániához.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik