Nagyvilág

Lengyelországban is csökkent a katolikusok száma, de 71 százalékra

Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nemrég kiderült, hogy Magyarországon jelentősen csökkent az elmúlt években a magukat katolikusnak vallók száma. A KSH népszámlálási adatai szerint amíg 2001-ben 5,3 millióan vallották magukat római katolikusnak, addig 2011-ben már csak 3,7 millióan, 2022-ben pedig 2,6 millióan. Eszerint megfeleződött húsz év alatt a magukat katolikusnak vallók száma.

A trend hasonló Lengyelországban is, írja a Notes of Poland, bár az arányok még eléggé mások. Itt a 2021-es adatok szerint a lakosság 71 százaléka vallotta magát katolikusnak, ami valóban csökkenés a tíz évvel korábbi 88 százalékhoz képest. Ez 27,1 millió lengyel katolikust jelent, a korábbi 33,7 millióhoz képest.

A katolikusok számának esésétől a vallástalanok erősödtek, az ő számuk háromszorosára nőtt, most 6,9 százalék. Több mint húsz százalék pedig nem akart válaszolni a kérdésre. A többi vallás képviselői elenyésző számban regisztráltak. Egyébként a magukat hívőnek tartók száma nem csökkent akkora mértékben, mint a magukat katolikusnak vallók száma.

A tempomba járók száma is csökkent viszont, bár ennek köze lehet ahhoz is, hogy a felmérés közvetlenül a koronavírus-járvány végén készült. Eszerint 2021-ben csak a katolikusok 28 százaléka járt rendszeresen misére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik