Nagyvilág

Több mint 80 ezer embert telepítettek ki erőszakkal Hegyi-Karabahból

Anthony Pizzoferrato / Middle East Images / AFP
Anthony Pizzoferrato / Middle East Images / AFP

Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba – közölte az örmény kormány sajtószolgálata.

A 6 órai (magyar idő szerint 3 órai) helyzet szerint 84 770 erőszakkal kitelepített személy lépett Örményországba Hegyi-Karabahból

– olvasható a tájékoztatásban.

Az örmény etnikumúak kivándorlása Hegyi-Karabahból a régió szeparatista kormányának múlt heti bukása után kezdődött. Csütörtökön Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a kormány ülésén kijelentette:

A következő napokban nem maradnak örmények Hegyi-Karabahban.

A politikus egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „cselekedjen” a Hegyi-Karabahban zajló „etnikai tisztogatás” miatt.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert, örmény Hegyi-Karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán a 2020. őszi offenzívában az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított „terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

A térség pacifikálása után 2024. január 1-jétől a szakadár köztársaságban minden állami intézmény feloszlik, így lényegében a Hegyi-Karabahi Köztársaság megszűnik létezni.

Kapcsolódó
Ennek a háborúnak még nincs vége, és egy még súlyosabb követheti
Az azeriek akár örülhetnek is annak, hogy a háromnapos háború után Hegyi-Karabah lakossága Örményországba menekül. Ami az örmények számára még aggasztóbb, hogy mára országuk néhány kilométere akadályozza csak azt, hogy a türk területek Európától Kínáig érjenek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik