Nagyvilág

„A túlzott képzelőerő veszélyes dolog” – Szijjártó szerint a magyar kormány nem avatkozott bele a szlovákiai kampányba

MTI/KKM
MTI/KKM

Szijjártó Péter kedden és szerdán Szlovákiában részt vett a Szövetség kampányrendezvényein. Az Eduard Heger vezette Demokraták szerint ezzel Magyarország durván beavatkozik a választási kampányba, de Szijjártó Péter ezt másképpen gondolja.

A 444 cikke szerint hivatalosan nem lehetett kérdezni, de a felvidéki Napunk készített Szijjártóval egy rövid interjút. Amikor megkérdezték, hogy Smernek vagy a Progresszív Szlovákiának szurkol-e a magyar kormány, Szijjártó azt kérdezte, mi közük van nekik ehhez, ő egy pékséget adott át.

Nézze, nekem nincs véleményem arról, ki fog itt kormány alakítani. Erről a szlovák embereknek van és lesz véleménye, és ez így helyes. Szlovákiában döntsenek a szlovák állampolgárok. Magyarországon meg majd mi döntünk, magyarok, remélem, hogy majd ezt is az egész világ tiszteletben fogja tartani, és a liberálisok érzékenysége ebben az esetben is olyan kifinomult lesz, mint a jelenlegi esetben

– mondta Szijjártó.

Miután Szijjártó korábban kommentálta Tibor Gašpar, a Smer jelöltje ellen indult eljárás, így a Napunk rákérdezett arra, hogy a magyar külügyminiszter ezt sem tekinti-e a szlovákiai kampányba való beavatkozásnak.

Szijjártó szerint ő egy globális jelenségről beszélt:

Érdekes módon ha egy választást megelőzően a patrióta erőknek jó esélye van a győzelemre, valahogy mindig róluk derül ki valami, valahogy mindig őket tartóztatják le, valahogy a jogi eljárások mindig akkor érnek egy olyan fázisba, hogy róluk szivárogtatnak ki valamit. Nézze meg, mi történt Csehországban, mi történik az Egyesült Államokban, Bosznia-Hercegovinában. Ebbe a sorozatba sajnos sok ilyen pont illik bele

– mondta Szijjártó.

Arra a kérdésre, hogy ez sokak számára úgy tűnhetett-e, mintha kiálltak volna a Smer mellett, Szijjártó azt mondta: „A túlzott képzelőerő veszélyes dolog, úgyhogy legyenek óvatosak.”

Az Ipsos felmérése szerint Robert Fico pártja, a Smer nyerheti az előrehozott választást Szlovákiában.

Kapcsolódó
Robert Fico pártja nyerheti a szlovákiai választást
De a Progresszív Szlovákia megszorongathatja vagy akár meg is előzheti őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik