Nagyvilág

Robert Fico pártja nyerheti a szlovákiai választást

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Robert Fico pártja, a Smer nyerheti az előrehozott választást Szlovákiában az Ipsos frissen közzétett felmérése szerint – derül ki a Napunk beszámolójából. A közvélemény-kutatást testvérlapjuk, a Denník N rendelte meg.

A felmérés azt mutatja, hogy a Progresszív Szlovákia (PS) szorosan a baloldali populista Smer nyomában van, és a támogatottságuk számottevően nőtt is az utóbbi időben. A PS jelenleg ugyan parlamenten kívüli párt, de ők jelölték a köztársasági elnököt. A párt, amelynek Zuzana Caputova államfő az egyik alapító tagja, a következő három napban, vagyis a választásokig akár utol is érheti Fico pártját. Sőt, akár át is veheti a vezetést – írja a lap.

Az Ipsos felmérése mindenesetre azt mutatja, hogy a Smer most 20,6 százalékkal nyerné az előrehozott parlamenti választást. A szeptember közepén végzett Ipsos-felmérés óta ez mindössze néhány tizedes változást jelent.

A számok tehát azt mutatják, hogy a Smer támogatottsága nagyjából 20 százalékon stabilizálódott.

A PS szavazóbázisa ellenben nő, a legfrissebb felmérés szerint 19,8 százalékot szereznének. Szeptember közepén a PS még csak 17,2 százalékon állt.

A közvélemény-kutatás szerint nyolc párt szerezhet mandátumot szombaton a szlovák parlamentben. A várható eredmények azonban egyik pártnak sem biztosítják az önálló kormányzáshoz szükséges többséget, vagyis bárki nyer, koalíciós partnerekre kell hagyatkoznia.

Az előrehozott választás kampányának főbb témái között szerepel az irreguláris migráció, valamint a Szlovákia által Ukrajnának nyújtott támogatás. Az Orbán Viktor szövetségeseként és oroszbarát politikusként elkönyvelt – az országot korábban három ciklusban miniszterelnökként irányító – Fico elsősorban azzal kampányol, hogy „megvédi a nemzeti érdekeket” és visszavonja Kijev katonai támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik