A következő élő közvetítés része Ukrán gabona: kaució bevezetését kezdeményezik Brüsszelnél a V4-ek

Lengyel lap: Bebizonyosodott, hogy ukrán rakéta ölt meg két lengyel férfit tavaly novemberben

Wojtek RADWANSKI, Damien SIMONART / AFP
Wojtek RADWANSKI, Damien SIMONART / AFP

Lengyel szakértők megerősítették, hogy Ukrajna lőtte ki azt a rakétát, amely novemberben két ember halálát okozta egy dél-lengyelországi gabonaüzemben – írta kedden a Rzeczpospolita lengyel napilap több forrásra hivatkozva

A Reuters felidézi, hogy a NATO-tag Lengyelországban felrobbant rakéta az felerősítette azokat a félelmeket, miszerint az ukrajnai háború a szövetség kölcsönös védelmi záradékának életbe lépésével szélesebb körű konfliktusba torkollhat, azonban Varsó és a NATO egyaránt azt mondta, hogy szerintük nem nem szándékos orosz támadásról, hanem eltévedt ukrán rakétáról volt szó, ami enyhítette az eszkalációval kapcsolatos aggodalmakat.

A vizsgálatot ismerő források a Rzeczpospolita című lapnak elmondták: Lengyelország megállapította, hogy a Przewodów faluban landolt rakéta egy S 300 5-W-55 típusú légvédelmi rakéta volt, amelyet ukrán területről lőttek ki. „Ennek a rakétának 75–90 kilométeres a hatótávolsága” – idézett az újság egy forrást. „Abban az időben az orosz állások olyan helyen voltak, ahonnan egyetlen orosz rakéta sem érhette el Przewodowot” – tette hozzá.

A lengyel lap hozzátette, hogy az ukrán fél semmilyen anyagot nem bocsátott a lengyel nyomozók rendelkezésére.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik