Élő Nagyvilág

Ukrajna állítólag végzett a fekete-tengeri orosz flotta parancsnokával

PBC / AFP
PBC / AFP

A háború legfontosabb vasárnapi eseményei itt olvashatók vissza.

Behívatták az orosz külügyminisztériumba a bolgár nagykövetet

Bekérették Bulgária moszkvai nagykövetét hétfőn az orosz külügyminisztériumba amiatt, hogy az orosz ortodox egyház három papját kiutasították Bulgáriából, írja az MTI.

A misszióvezetővel közölték, hogy a bolgár hatóságok oroszellenes provokációjának kellemetlen következményei lesznek Szófia számára. A tárca határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy “kitalált ürüggyel”, blaszfémikus és sértő módon kiutasították Bulgáriából az orosz ortodox egyház szófiai gyülekezetének apátját és két lelkészét.

Az orosz külügy szerint a bolgár hatóságok lépése teljes mértékben beleillik a jelenlegi euroatlanti politikába, az orosz befolyás elleni küzdelem politikájába.

A tárca kifejezte meggyőződését, hogy a bolgár hatóságok tervei, amelyek “az orosz és a bolgár nép közötti évszázados lelki kapcsolat és baráti hagyományok aláásására irányulnak, kilátástalanok és kudarcra vannak ítélve”.

Orosz légicsapás érte Beriszlav városát, ketten meghaltak

Az orosz hadsereg hétfőn négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városra, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, további kettő megsérült – közölte Olekszander Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az egyik bomba egy lakásfenntartó iroda épületét, egy másik pedig egy lakóépületet talált el. A Herszon megyei ügyészség arról tájékoztatott, hogy a csapást előzetes információk szerint egy Szu-34-es repülőgéppel hajtották végre.

Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy a régióját ért éjszakai orosz csapás következtében két helybeli vesztette életét, a holttestüket a romok alatt találták meg.

(MTI)

Kijev szerint végeztek a fekete-tengeri orosz flotta parancsnokával

Ukrajna azt állítja, hogy megölték Oroszország Fekete-tengeri flottájának parancsnokát, amikor múlt héten példátlan rakétacsapást mértek a Krím-félszigeten az orosz haditengerészeti parancsnokságra.

A múlt pénteki rakétacsapást követően fekete füst szállt fel a parancsnokság épületéből. Az orosz védelmi minisztérium eddig csupán annyit közölt, hogy egy ember halt meg és egy másik megsebesült az incidensben.

Ehhez képest az ukrán különleges erők friss, hétfői tájékoztatása szerint 34 tiszttel, köztük a Fekete-tengeri flotta vezetőjével végeztek, további 105 orosz pedig megsérült a támadásban.

Ukrajnai értesülések szerint az elhunyt orosz parancsnok Viktor Szokolov, de ezt egyelőre független forrásból nem sikerült megerősíteni.

Az AFP cikke szerint ezzel nagy ütést vittek be Moszkvának, amely az elmúlt hónapokban egyébként is komoly veszteségeket szenvedett el a stratégiailag rendkívül fontos Szevasztopol kikötőjében.

Bocsánatot kért a kanadai parlament elnöke az ukrán náci veterán felmagasztalásáért

Magyarázkodni kényszerült a kanadai parlament alsóházának elnöke Anthony Rota, mert a pénteki ülésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszéde után egy olyan ukrán veteránról beszélt elismerően, aki a nácik mellett harcolt a második világháborúban. A 98 éves Jaroszlav Hunka a karzatról követte végig a beszédeket.

Rota háborús hősként mutatta be az idős ukrán veteránt, aki az első ukrán hadosztállyal harcolt. Felhívására a kanadai képviselők tapssal jutalmazták a náci németekkel együttműködő egykori katonát.

Az ukrán elnök beszéde utáni megjegyzéseimben elismerően szóltam egy, a karzaton ülő személyről. Később további információhoz jutottam, ezért megbántam ezt a döntésemet

– nyilatkozott Anthony Rota a Guardian szerint. Hozzátette: különösen a Kanadában és a világ más részein élő zsidó közösségektől kér bocsánatot, és vállalja a „teljes felelősséget” a szavaiért.

Az orosz nagykövetség válaszul diplomáciai jegyzéket küldött a kanadai külügyminisztériumnak, azt kifogásolva, hogy a korábban náci egységnél szolgálatot teljesítő Hunka egyáltalán részt vehetett a kanadai parlament ülésén Zelenszkij látogatásakor.

„Az SS-t a Nürnbergi Törvényszék határozatai bűnszervezetként ismerik el, ami a nemzetközi jog szerves részét képezi. E bűnözői közösség egy tagjának felmagasztalásával a kanadai kabinet és parlamenti képviselők nemcsak erkölcsi, hanem jogi normákat is megsértettek” – közölte Oleg Sztyepanov ottawai orosz nagykövet a TASZSZ orosz hírügynökségen keresztül.

Ukrán dróntámadás rongált meg házakat Oroszországban

Ukrán dróntámadás következtében több magánház és egy közigazgatási épület is megrongálódott Oroszország Kurszk régiójában. Belgorod felett két ukrán drónt lőttek le – derült ki a területileg illetékes kormányzók közléseiből. Áldozatai egyik támadásnak sem voltak az első híradások szerint.

(Reuters/Guardian)

Több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából vasárnap Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 5932-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6649-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Repeszek okozta sérülésekkel szállítottak kórházba egy nőt Odesszában

Megsérült egy nő Odesszában az éjszaka, amikor újabb orosz légitámadás érte a kikötővárost. A rakéta- és dróntámadásban épületek és a tengeri kikötő infrastruktúrája súlyosan megrongálódott.

Az odesszai tengeri kikötő jelentős károkat szenvedett, és tűz ütött ki a kikötőben évek óta nem működő szállodában

– idézi a Reuters az ukrán fegyveres erők déli parancsnokságának Telegramon kiadott közleményét. A tüzet sikerült eloltani.

Oleh Kiper regionális kormányzó korábban arról számolt be, hogy a nőt repeszek okozta sérülések miatt szállították kórházba.

Olvasói sztorik