Nagyvilág

Meghalt a börtönben Matteo Messina Denaro

Handout / ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE / AFP) /AFP PHOTO / HANDOUT / ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE
Handout / ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE / AFP) /AFP PHOTO / HANDOUT / ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE

Meghalt Matteo Messina Denaro olasz maffiafőnök, akit harminc év bujkálást követően januárban tartóztattak leírja a Reuters az olasz állami hírügynökségre hivatkozva.

A hatvanegy éves Messina Denaro letartóztatásakor már jó ideje rákos beteg volt. Mivel állapota az elmúlt hetekben leromlott, kórházba szállították abból a szigorúan őrzött közép-olaszországi, börtönből, ahol fogva tartották. Denaro elutasította a radikális orvosi kezelést, az orvosok pedig leállították a táplálását, miután megállapították, hogy visszafordíthatatlanul kómába esett.

A maffiavezérnek sokféle bűncselekményt róttak a terhére. Többek között azért ítélték el, mert 1992-ben szerepet játszott Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes ügyészek meggyilkolásának kitervelésében.

Szintén őt tették felelőssé az 1993-ban Rómában, Firenzében és Milánóban elkövetett robbantásos merényletekért, amelyekben tíz ember vesztette életét. A maffiavezér a tizenkét éves Giuseppe Di Matteo elrablásának megszervezésében is részt vett. A fiú apját ezzel a módszerrel próbálták rávenni, hogy ne valljon a maffia ellen. A gyermeket két éven át tartották fogva, majd meggyilkolták.

Az olasz sajtó által „az utolsó keresztapának” nevezett Messina Denaro – mint írják – nem adott semmilyen információt a rendőrségnek, miután január 16-án egy magánkórház előtt Palermóban elfogták. A maffiavezér akkor épp orvosi kezelésre igyekezett.

Messina Denaro 1962-ben született egy maffiacsaládban, a délnyugat-szicíliai Castelvetranóban. A szervezetben apját követte, és már tizenöt évesen fegyvert viselt. A rendőrség szerint tizennyolc éves volt, amikor az első gyilkosságát elkövette. Ő maga egyszer azt állította, hogy annyi embert gyilkolt meg, amennyivel egy temetőt is meg lehetne tölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik