Nagyvilág

Kómában van a szicíliai maffia egykori főnöke, és már nem is táplálják tovább

AFP PHOTO / HANDOUT / ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE
AFP PHOTO / HANDOUT / ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE

Matteo Messina Denarót, aki harminc évig számított az egyik legkeresettebb maffiavezérnek, január közepén fogtak el egy palermói rákklinikán, most pedig visszafordíthatatlan kómában van – közölték pénteken a L’Aquila kórház forrásai az ANSA olasz hírügynökséggel.

Eszerint a 61 éves Denaro, akit a L’Aquila kórház börtönosztályán ápolnak, nem fog felébredni a kómából, és szombat este az orvosok felfüggesztik a táplálását. Denaro több mint egy hónapja volt kórházban, ahol az augusztus 8-án elvégzett bélműtétje sikeres volt ugyan, de a maffiózó előrehaladott vastagbélrákja már gyógyíthatatlannak bizonyult.

A Cosa Nostra szuperfőnökét több tucat gyilkosságban való részvételéért ítélték el, köztük az 1992-es robbantásos merényletekben, amelyekben két bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino is életét vesztette. Elítélték továbbá egy maffiózóból lett tanú tizenkét éves fia, Giuseppe Di Matteo meggyilkolásáért, valamint számos további robbantásért és gyilkosságért. Messina Denaro, akit a fiatalabb maffiózók sokáig bálványoztak kegyetlensége és playboy-szerű kisugárzása miatt, egyszer azt mondta, hogy egy temetőt is meg tudott volna tölteni azokkal, akiket megölt.

A maffiózó 1993-ban került fel a legkeresettebb bűnözők listájára; a Forbes szerint 2010-ben a világ tíz legkeresettebb és leghatalmasabb bűnözője közé tartozott. Az utóbbi években Messina Denaro a maffián belül a főnökök megkérdőjelezhetetlen főnökének számított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik