Nagyvilág

Négy ember halt meg a kolostori incidensben Koszovóban

AFP PHOTO / HO / GOVERNMENT OF KOSOVO
AFP PHOTO / HO / GOVERNMENT OF KOSOVO

Négy ember megölésével és többek letartóztatásával ért véget a hétvégi fegyveres incidens Koszovóban – írja a Guardian. Mint ismert vasárnapra virradóra mintegy harminc szerb fegyveres barikádozta el magát egy banjskai orotodox kolostorban, és órákon át tartó tűzharc kezdődött a koszovói rendőrökkel. Ebben legalább hármat lelőttek a támadók közül.

A történet előzménye, hogy egy koszovói albán rendfenntartó tiszt meghalt, egy pedig megsérült, amikor fegyveresek rájuk támadtak szombat éjszaka. A fegyveresek ezután a közeli kolostorba menekültek. Albin Kurti koszovói miniszterelnök vasárnap közölte hogy a hatóságok mintegy harminc fegyverest szorította sarokba a kolostorban, és felszólította őket, hogy adják meg magukat.

A rendőrség közleménye szerint a három támadó megölésén túl egy fegyverest és további négy civil gyanúsítottat letartóztattak – náluk fegyvereket és rádióberendezéseket találtak. A szerb ortodox egyház szintén megerősítette a kolostor elfoglalásának hírét. Közlésük szerint a kolostorban Újvidékről érkezett zarándokok tartózkodtak.

A koszovói miniszterelnök terrorcselekménynek nevezte az esetet, mondván

A szervezett bűnözés a belgrádi hatóságok politikai, pénzügyi és logisztikai támogatásával támadja hazánkat.

Aleksandar Vucic szerb elnök a koszovói albán rendőrök megölését elítélte ugyan, de a történtekért a felelősséget inkább az albán miniszterelnökre hárította, mivel szerinte a koszovói szerbek eleve üldöztetésnek vannak kitéve. A szerb elnök tagadta, hogy Belgrádnak bármilyen köze lenne, a koszovói rendőrök megtámadásához. Szerinte ennek inkább az lehet az oka, hogy az albán miniszterelnök „álladóan provokál”. Hozzátette, sajnálja, hogy „néhány szerb belől ezeknek a provokációknak”.

Kurti az egyetlen bűnös, az egyetlen személy, aki konfliktust és háborút akar

– fogalmazott a szerb elnök. Arra a felvetésre, hogy a szerb fegyveresek miért viseltek katonai egyenruhát a róluk készült képek tanúsága szerint, Vucic azt mondta, ilyesmit bárki vásárolhat a boltba, és tagadta, hogy a fegyveresek a szerb hadsereghez vagy a rendőrséghez tartoztak volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik