Nagyvilág europoli

Szabad Európa: Magyarország egyedüliként megvétózta az Azerbajdzsánt elítélő uniós nyilatkozatot

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Joseph Borell, az EU vezető diplomatája egy csütörtökön kiadott nyilatkozatban ítélte el a Hegyi-Karabahot lerohanó Azerbajdzsánt. Az elítélő nyilatkozat eredetileg egy közös uniós állásfoglalás lett volna, azonban elfogadásához mind a 27 tagállam beleegyezésére szükség lett volna. Végül Magyarország egyedüliként blokkolta a kezdeményezést – írta három különböző diplomáciai forrásra hivatkozva a Szabad Európa Rádió szerkesztője, Rikard Jozwiak a Twitteren.

A hírt az azeri és az örmény sajtó is átvette, Jozwiak értesüléseire hivatkozva.

A 24.hu megkérdezte az Európai Bizottságtól, hogy valóban Budapest állta-e útját a közös nyilatkozatnak, de nem válaszoltak érdemben a kérdésünkre. Indoklásuk szerint az unió külpolitikai döntéshozatalával kapcsolatos bizalmas információt nem adhatnak ki.

Mint ismert, Azerbajdzsán a héten pacifikálta a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régiót. A bakui kormány kedd reggel jelentette be, hogy „terrorelhárító” műveletet indított a területen, amely a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, ám de facto a helyi örmények kormányozzák. Örményország nem avatkozott bele a konfliktusba, melynek hátteréről itt írtunk bővebben.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik