Nagyvilág

Az óvodai matrac alatt tartott fentaniltól kapott halálos mérgezést egy gyerek New Yorkban

dpa Picture-Alliance via AFP
dpa Picture-Alliance via AFP

Egy kilogramm fentanilt találtak egy matrac alatt egy New York-i óvodában, ahol egy gyermek meghalt, három másikat pedig kórházba szállítottak – írja a BBC.

Az egyéves Nicholas Dominici, aki mindössze egy hete volt a bölcsődében, pénteken halt meg kábítószer-túladagolásban. A történtekkel kapcsolatban két embert letartóztattak. A rendőrség szerint a nyolc hónapos és kétéves kor közötti gyerekek a bölcsődében lélegeztek be a fentanilt. A bölcsődében tartott házkutatás során egy kiló fentanilt találtak egy matrac alatt, ahol a gyerekek korábban aludtak. A biztonsági kamerák felvételei és a telefonhívások azt mutatják, hogy az óvoda tulajdonosa először a férjét hívta fel, miután látta, hogy több gyerek rosszul lett, és csak később értesítette a 911-et. A férje meg is jelent a bölcsődénél, majd több bevásárlószatyorral a kezében távozott.

2013 óta a fentanil áll az opioidproblémák középpontjában. Amint arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a fentanilt a hatvanas években végső stádiumban lévő rákbetegeknek, és a kilencvenes kezdték el igazán nagy mennyiségben kábítószerként használni.

A fentanil a legerősebb opioid az orvoslásban. A kábító fájdalomcsillapítót altatás előtt, rendkívül kis mennyiségben használják ahhoz, hogy leszedálják, bebóbídítsák a beteget, hogy aztán megkaphassa a tényleges altatószert. Magyarországon – szigorúan vényköteles formában – fentanil tapaszt is lehet kapni, ami például a daganatos betegek fájdalomcsillapítására szolgál. De fentanil injekciót kaphatnak a kábítószerfüggők is az elvonási tüneteikre, pedig a fentanil a morfiumnál százszor, a heroinnál pedig ötvenszer is erősebb lehet.

Csak 2016-ban 20 ezren haltak meg fentanilhasználat következtében az USA-ban, főként Kínából becsempészett szállítmányoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik