Nagyvilág

A migránsellenes lengyel kormány diplomatái kenőpénzért árulták az uniós vízumot: Brüsszel magyarázatot kér

MTI
MTI

Az Európai Bizottság belügyi biztosa, Ylva Johansson levelet írt a lengyel kormánynak, amelyben magyarázatot kért a Varsóban kirobbant vízumbotrány hátteréről.

Az üggyel kapcsolatos állítások nagyon aggasztóak, és komoly kérdéseket vetnek fel az uniós szinten. Számítunk arra, hogy a lengyel hatóságok megadják a szükséges információkat a bizottságnak, és kivizsgálják a történteket

– mondta szerda délután a bizottság szóvivője. Johansson levele, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, részletes kérdéseket tartalmaz a schnegeni vízumok árusításával kapcsolatosan, írta az Euronews.

A lengyel külügyminisztériumot és konzulátus-hálózatát egy széles körben elterjedt illegális rendszer lebonyolításával vádolják. Afrikából és Ázsiából érkező migránsok rendkívüli összegeket fizettek a gyorsított vízum megszerzéséért.

A botrány az októberi választások előtti kampányban robbant ki, és akár meg is tépázhatja a kormányoldal támogatottságát, hogy a konzulátusok kenőpénzért árusították az ideiglenes munkavállalási vízumokat.

Donald Tusk, az ellenzéki Polgári Koalíció vezetője azzal vádolta a PiS-t, hogy miközben a propagandaszinten rettegnek muszlim bevándorlóktól, a kormányzat segíti a legnagyobb számban Európába jutni őket.

A lengyel média szerint a konzulátusokon ötezer dolláros, azaz mintegy 1,8 millió forintos árfolyamon adtak ki a munkavállalói engedélyeket. A publikált információk szerint 2021 óta mintegy 250 ezer vízumot adtak ki ebben a formában. A vízumot szerzők a lengyelországi utazást egy köztes lépésnek tekintették, hogy aztán az Egyesült Államokba, vagy más célország felé utazzanak tovább.

A Németország hivatalos magyarázatot is kért az ügyben.

Az Onet hírportál által feltárt egyik esetben egy csoport indiai mintegy 40 ezer dollárt fizetett a vízumokért, és úgy tett, mintha egy bollywoodi filmen dolgozna, hogy Lengyelországba repüljön. A csoport később Amerikába távozott. Feltételezik, hogy Hongkong, Tajvan, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Fülöp-szigetek, Katar és az Egyesült Arab Emírségek állampolgárai is megemelt díjat fizettek a lengyel hivatalnokoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik